Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην ανατολική Ουκρανία με εκρήξεις από οβίδες του πυροβολικού να ακούγονται από νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς, του Ντονέτσκ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία ρωσική επίθεση στη χώρα. Οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού και προετοιμάζονται για πόλεμο, καλώντας σε γενική επιστράτευση, ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς το Ροστόφ της Ρωσίας.
- Ουκρανία: Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός
Η ΕΕ πάντως, που καταδίκασε τους βομβαρδισμούς, έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς όσον αφορά μία ουκρανική επίθεση, και μίλησε για στημένα γεγονότα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση. Παράλληλα καλεί τη Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσει την ένταση, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην Ειδική Αποστολή του ΟΑΣΕ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στις προκλήσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς, κάνοντας λόγο για τις τελευταίες προσπάθειες προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία. Σήμερα το μεσημέρι ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Λευκός Οίκος: Η Ρωσία μπορεί να «εξαπολύσει επίθεση ανά πάσα στιγμή»
Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και να ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα στο πεδίο από την ομάδα εθνικής ασφάλειας».
«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».
Όπως ανέφερε η Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες άλλων συμμαχικών κρατών και εταίρων. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος πραγματοποίησε αυτές τις συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
πηγή ertnews.gr