Αρχική Ελλαδα “ψυχρός πόλεμος” Μαξίμου – Δένδια με φόντο την Ουκρανία

“ψυχρός πόλεμος” Μαξίμου – Δένδια με φόντο την Ουκρανία

Από antwnio

Το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας δεν εκλήθη στη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Μαξίμου, κατά την οποία αποφασίστηκε η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί κόντρας.

Παρότι τόσο κυβερνητικά στελέχη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών απέδιδαν την απουσία σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του κ.Δένδια με διπλωμάτες στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή στο γαλάζιο παρασκήνιο υπήρχε γκρίνια και κυκλοφορούσε δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τον υπουργό Εξωτερικών και το ταξίδι του στη Ρωσία.

Όχι βέβαια γιατί θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον κ.Δένδια… ρωσόφιλο. Αλλά διότι του χρέωναν μητσοτακικά στελέχη ότι συναντήθηκε με Λαβρόφ και εμφανίστηκε ως εκ τούτου να αποδέχεται τις ρωσικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα εισέβαλλε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και ότι μετά έφυγε για περιοδεία στην Αφρική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη να δηλώσει ότι οι σχέσεις του με τον κ. Δένδια είναι αρμονικές. Και ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, για να τα ακούει το Μαξίμου και οι άσπονδοι φίλοι του στη ΝΔ, για την επίσκεψη του στη Μόσχα.Το γεγονός πάντως ότι ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, δηλαδή ο υπουργός Εξωτερικών που ήταν και αυτός που απουσίαζε από τη σύσκεψη της Κυριακής, για την απόφαση αφότου ελήφθη, είναι ενδεικτικό…

Σύννεφα από παλιά στις σχέσεις ΥΠΕΞ-Μαξίμου

Όπως αναφέρθηκε όμως τα σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου- Δένδια υπάρχουν πολύ καιρό πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ουσιαστικά από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των υπουργείων, για αυτό άλλωστε και εξαρχής σχεδίασε το Μαξίμου ως μία “καγκελαρία” της κυβέρνησης και αυτό το νόημα είχε επί της ουσίας το περίφημο επιτελικό κράτος. Στη ΝΔ πάντως λέγεται ότι το Μαξίμου δεν εμπιστεύεται ιδίως τον υπουργό Εξωτερικών, ούτε όσον αφορά στις διπλωματικές του γνώσεις και ικανότητες, ούτε επί προσωπικού και όχι μόνον γιατί ο κ. Δένδιας εμφανώς έχει φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα.

Οι θαυμαστές του κ. Δένδια υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου δεν έχει τόσο σκληρές θέσεις όσο το ΥΠΕΞ στα εθνικά για αυτό και τον προσπερνά κάθε τόσο. Οι εχθροί του ότι κινείται με γνώμονα πως να χτίσει ένα προσωπικό προφίλ με κορώνες έναντι της Τουρκίας, οι οποίες όμως δεν εξυπηρετούν πάντα μία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική.

Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού επί Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα δραστήριο και παρεμβατικό. Κατά καιρούς έχει δημιουργηθεί κλίμα “μπλεξίματος” των διπλωματικών γραμμών Μαξίμου και ΥΠΕΞ, αν και οι δύο πλευρές πάντοτε διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε κόντρα, διαφωνία ή έλλειψη συνεννόησης και ενημέρωσης.

Για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2020 αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη (από τουρκικής πλευράς) ότι πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο . Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς μετείχε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και από τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ φερόταν να μην γνώριζε τίποτε το ΥΠΕΞ- κάτι που στη συνέχεια διέψευδαν και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενοι φυσικά.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το ΥΠΕΞ διέψευδε δημοσίευμα περί επικοινωνίας της κ.Σουρανή με τον κ.Καλίν εν όψει της Συνόδου Κορυφής και εν αγνοία του κ.Δένδια, αλλά και ότι έγινε συζήτηση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Απαντώντας τότε στο ΣΥΡΙΖΑ και στα περί “διπλού κέντρου” άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Δένδιας έλεγε με νόημα: “Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπο αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική”.

Όταν τον Απρίλιο του 2021 ο κ.Δένδιας συγκρουόταν on camera με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Μαξίμου έσπευδε να διαρρεύσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε οδηγία από τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε προκλήσεις. Και όλοι διαπίστωναν ενόχληση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος καθώς ο κ. Δένδιας πλασάρεται ως “δελφίνος”. Όχι γιατί θέλει ή μπορεί να αμφισβητήσει αυτή τη στιγμή τον κ.Μητσοτάκη, αλλά γιατί το Μαξίμου δεν ανέχεται να κλέβει υπουργός τα φώτα της δημοσιότητας.

Τον Ιούνιο του 2021 σχολιάστηκε το γεγονός ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, που επρόκειτο να είναι αυστηρά τετ α τετ, θα παρευρισκόταν τελικά ο κ.Καλίν κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς και ως εκ τούτου και πάλι η κ.Σουρανή από ελληνικής πλευράς.

Τρεις κυρίες και ο Δένδιας

Δεν είναι όμως η κ. Σουρανή το μόνο πρόσωπο στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού που φέρεται να εμπλέκεται σε μία άτυπη κόντρα με το ΥΠΕΞ. Η νυν πρέσβης στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου φερόταν να είχε ανακατευτεί στα πόδια του κ.Δένδια όσο ήταν στο Μαξίμου. Ενώ αφού ο κ.Δένδιας “ξήλωσε” τη Μάνια Τελιαλάν από προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, εκείνη μετακόμισε στο Μαξίμου.

Η κόντρα του κ. Δένδια με την κ.Τελιαλάν φέρεται να αφορούσε στην κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων οριοθέτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την οποία διαφωνούσε η νομικός, αλλά με την οποία εν τέλει συμφωνούσε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ τον περασμένο Οκτώβριο σχόλια προκάλεσε πάλι το γεγονός ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ δεν παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός. Τις συναντήσεις αυτές κανονίζει βέβαια το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, δηλαδή εν προκειμένω η κ. Σουρανή.

Αλλά ενδεχομένως να μην επιθυμούσε ούτε η Άνγκελα Μέρκελ να δει στην έτσι κι αλλιώς αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της τον κ.Δένδια, τον οποίο το Βερολίνο φέρεται να θεωρούσε υπεύθυνο για το “θερμό καλοκαίρι” του 2020 στα ελλληνοτουρκικά. Και αυτό καθώς οι Γερμανοί είχαν την άποψη ότι ήταν ο υπουργός Εξωτερικών που πίεσε το Μαξίμου να προχωρήσει στη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική ανακήρυξη ΑΟΖ των δύο χωρών. Μία συμφωνία πάνως που και το Μαξίμου έχει αναγάγει σε πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής.

πηγη news247.gr Βίκυ Σαμαρά,iellada.gr

Διαβάστε επίσης