Με μία φαντασμαγορική Τελετή Λήξης έπεσε η αυλαία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 στο Πεκίνο στη «Φωλιά του Πουλιού».
Μία γιορτή του χειμερινού αθλητισμού που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε σήμερα με μία εκπληκτική Τελετή Λήξης στη διάρκεια της οποίας οι διοργανωτές Κινέζοι πρόσφεραν απλόχερα σε όσους την παρακολουθήσαν, μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας τους.
Ο κινεζικός πολιτισμός αποτελεί διαχρονική πηγή κομψότητας, χάρης και πνεύματος. Εντυπωσιακά σύμβολα, πανδαισία χρωμάτων και φαντασμαγορικά σκηνικά, μαγνήτισαν τα βλέμματα στην Τελετή η οποία αποτέλεσε το αποκορύφωμα των όσων διαδραματίστηκαν όλες αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο.
Η Τελετή Λήξης, όπως και εκείνη της έναρξης, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ζανγκ Γιμού, ξεκίνησε με την Ολυμπιακή φλόγα «κρεμασμένη» μέσα σε μια γιγάντια νιφάδα χιονιού κατεβασμένη κάτω στο στάδιο σταδίου, καθώς τα παιδιά κρατούσαν φανάρια σε σχήμα νιφάδας χιονιού, στο ρυθμό «Twinkle, twinkle small star».
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που ολοκληρώθηκαν σήμερα 16 ημέρες από την τελετή έναρξής τους θα μείνουν στη μνήμη για τα ακραία μέτρα κατά της Covid -19, αλλά και τις συζητήσεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ που περιέλαβε τη 15χρονη Ρωσίδα του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν υπό τη…σκιά διπλωματικού μποϊκοτάζ από χώρες της Δύσης, αλλά και με το φάντασμα πολέμου στην Ουκρανία να πλανάται, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να παρευρίσκεται στην τελετή έναρξης σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Σι κατά της Δύσης.
Ωστόσο, η Κίνα γλίτωσε από τυχόν ενοχλητικές διαμαρτυρίες από τους ανταγωνιστές για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ή οτιδήποτε άλλο.
Η ερμητικά σφραγισμένη «φούσκα» απέτρεψε την εξάπλωση της Covid-19 στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στην κοινότητα, δικαιώνοντας την πολιτική μηδενικού Covid-19 της Κίνας.
Τα εννέα χρυσά μετάλλια της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, ενώ η Νορβηγία, με πληθυσμό μόλις 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, κέρδισε με ρεκόρ 16 χρυσών μεταλλίων.
Στους Αγώνες του Πεκίνου, είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2.800 αθλητές και ανάμεσά τους αγωνίστηκαν πέντε Έλληνες. Τα χειμερινά Ολυμπιακά σπορ δεν είναι διαδεδομένα στη χώρα μας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εξ ου και η λιτή αποστολή της Ελλάδας στους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό δικαιολογεί και τα μέτρια πλασαρίσματα που είχαν οι Έλληνες αθλητές στα αγωνίσματα τους στους φετινούς Χειμερινούς Αγώνες.
Από πλευράς Ελλήνων αγωνίστηκαν οι: Απόστολος Αγγέλης (Δρόμοι Αντοχής), Γιάννης Αντωνίου (Αλπικό Σκι), Μαρία Ντάνου (Δρόμοι Αντοχής), Νεφέλη Τίτα (Δρόμοι Αντοχής) και Μαρία Ελένη Τσιόβολου (Αλπικό Σκι).
Ο Ιωάννης Αντωνίου, ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Λήξης στη «Φωλιά του Πουλιού» και μπήκε πρώτος στο στάδιο.
Ο Ιωάννης Αντωνίου, κατέλαβε την 29η θέση στο Αλπικό σκι (Σλάλομ) με συνολικό χρόνο 1:54.29 καθώς έκανε 59.48 στην πρώτη διαδρομή και 54.81 στη δεύτερη.
Στο γιγάντιο Σλάλομ, όπου έλαβε επίσης μέρος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις προσπάθειες του.
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της Τελετής όλοι οι σημαιοφόροι των χωρών που πήραν μέρος στους Αγώνες παρέλασαν στη «Φωλιά του Πουλιού» δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει η γιορτή.
Αμέσως μετά οι διοργανωτές έδειξαν σε βίντεο μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που πρόσφεραν οι αθλητές στα αγωνίσματα τους, και η Τελετή συνεχίστηκε με σκηνικά από την παράδοση των Κινέζων.
Ακολούθησε η έπαρση μαζί με την ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου από χορωδία παιδιών για να γίνει η παράδοση-παραλαβή της Ολυμπιακής Σημαίας από τους Ιταλούς που θα φιλοξενήσουν τους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι Ιταλοί είχαν το δικό τους μερίδιο στην Τελετή Λήξης καθώς παρουσίασαν χορευτικά σκηνικά αλλά και βίντεο από το Μιλάνο και την Κορτίνα που θα φιλοξενήσουν τους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ιταλία «κέρδισε» την ανάληψη της διοργάνωσης από την ΔΟΕ το 2019, μεταξύ των Γιούτα (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), Σιόν (Ελβετία), Σαπόρο (Ιαπωνία) και Κάλγκαρι (Καναδάς) που είχαν θέσει επίσης υποψηφιότητα ανάληψης.
Το Μιλάνο θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Κορτίνα ντ΄Αμπέτσο είχε φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 1956.
Οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οι πρώτοι και οι τελευταίοι που χτυπήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 από την οποία δεν γλύτωσαν ούτε οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τους επόμενους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στο Παρίσι το 2024 η πανδημία του κορωνοϊού θα ανήκει στην ιστορία.
πηγή ertnews.gr