Δίνουν και παίρνουν στην κυβέρνηση οι υπολογισμοί για το πότε τη βολεύει και τη συμφέρει να κάνει τις εκλογές. Οπως γράφαμε στο φύλλο του Σαββάτου, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, στο μέγαρο Μαξίμου –υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης για το τσουνάμι της ακρίβειας– απλώνουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.
Τα σενάρια αυτά που τοποθετούν τις εκλογές από τον Μάιο-Ιούνιο μέχρι και το προσεχές φθινόπωρο θεωρούνται πιθανά, κάτι που έχει βάλει σε αναμμένα κάρβουνα υπουργούς, βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήδη σπεύδουν για τις προεκλογικές προετοιμασίες τους. Ωστόσο στο μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να μετράνε τα υπέρ και τα κατά για τους ίδιους της διεξαγωγής εκλογών μέσα στο 2022 ή μέσα στο 2023 (μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του οποίου πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν) και να δέχονται και σχετικές εισηγήσεις.
Τους διαρκείς αυτούς μικροκομματικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης, για το πότε τη συμφέρει να κάνει εκλογές, προδίδει και η προχθεσινή τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε (MEGA) για το ενδεχόμενο εκλογών στο 2022 και απάντησε: «Οχι, δεν βλέπω εκλογές το 2022, πρώτον γιατί ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός πάντα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και δεύτερον γιατί όταν είμαστε σε μία περίοδο αναταραχής όπως αυτή, είναι λογικό όταν κάποιος δεν βγάζει τον μήνα του ή τον βγάζει με δυσκολία να θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση ανεξαρτήτως αν τα έχει πάει εξαιρετικά σε άλλα πεδία, γιατί βλέπει αυτή τη στιγμή ότι δεν βγαίνει».
Τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε πως «η κυνική παραδοχή του κ. Πέτσα πως δεν τολμάνε να κάνουν εκλογές γιατί φοβούνται ότι θα τους τιμωρήσει ο κόσμος που δεν βγάζει τον μήνα, είναι ενδεικτική της κατάρρευσης του κ. Μητσοτάκη», προσθέτοντας ότι «αυτός που δήθεν προηγείται με 15 μονάδες, ετοιμάζει θεσμικούς ακροβατισμούς με δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου μπας και σωθεί και ομολογεί πως τρέμει τους πολίτες» και καταλήγοντας πως «όσο μένει γαντζωμένος στην καρέκλα του, τόσο η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνεται πιο αβίωτη με λογαριασμούς και ακρίβεια».
Οσο για τα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας, έχουν πάλι αναζωπυρωθεί έντονα και με σχετικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Η επανεμφάνιση των σεναρίων αυτών σχετίζεται και με το άγχος της κυβέρνησης για απώλεια ψήφων προς τα ακροδεξιά της. Αλλά βέβαια εάν τελικά η κυβέρνηση αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, τότε αυτό –πέραν της προφανούς μικροκομματικής εργαλειοποίησής του– θα ισοδυναμεί με μια ομολογία ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πιάσει αυτοδυναμία, αλλά και με μια παραδοχή αποτυχίας για τον εκλογικό νόμο που η ίδια έφερε και ψήφισε αντικαθιστώντας την απλή αναλογική. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές διαγνώστηκε χθες αρνητικός στον κορονοϊό και επιστρέφει σήμερα στο Μαξίμου.