Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη προέτρεψε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και να σταματήσουν να δημοσιεύουν βίντεο με συλληφθέντες Ρώσους στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων βίντεο αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών που τους εκθέτουν στη δημόσια περιέργεια, ιδιαίτερα εκείνα που τους δείχνουν να ταπεινώνονται ή να εκφοβίζονται», ανέφερε η Human Rights Watch σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της την Τετάρτη.
«Αυτή η μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου ή αιχμαλώτων πολέμου παραβιάζει τις προστασίες βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης που αποσκοπούν στη διασφάλιση αξιοπρεπούς μεταχείρισης των αιχμαλώτων μαχητών από όλες τις πλευρές», τόνισε.
Στις 10 Μαρτίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλε επιστολές στην Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών, «για να εκφράσει την ανησυχία του για τα κρατικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και τον ιστότοπο που δημοσίευαν τις εικόνες και τα βίντεο και ρώτησε ποια μέτρα θα λάβουν οι αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης». «Μέχρι τις 16 Μαρτίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περίμενε ακόμη μια απάντηση», τόνισε.
«Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουν εάν και πώς βίντεο αιχμαλώτων που δεν είναι συμβατά με τις Συμβάσεις της Γενεύης εμπίπτουν στις υπάρχουσες πολιτικές τους και, εάν είναι απαραίτητο, να αναπτύξουν νέες πολιτικές για τον εντοπισμό και την καταστολή της διάδοσης τέτοιου περιεχομένου», πρόσθεσε η Human Rights Watch.
Την Τρίτη, η Ρωσίδα Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μορφή στις εργασίες για την επιστροφή των Ρώσων αιχμαλώτων από την Ουκρανία. Είπε ότι οι εκκλήσεις των συγγενών τους έδειχναν ότι εκφοβίστηκαν και εκβιάστηκαν. «Συγκεκριμένα, αναγκάζονται να λάβουν μέρος σε αντιρωσικές συγκεντρώσεις υπό την απειλή ότι θα ξυλοκοπηθούν ή θα σκοτωθούν», είπε η Μοσκάλκοβα.
Στις αρχές Μαρτίου, απευθύνθηκε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και στα γραφεία της στην Ουκρανία με αίτημα να επισκεφθεί Ρώσους αιχμαλώτους και να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια. Πριν από αυτό, η Διαμεσολαβήτρια είπε ότι είχε πληροφορίες για περιστατικά σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης Ρώσων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Ουκρανία.