Με πρόταγμα τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Μέγαρο Μαξίμου διευρύνει τη… βεντάλια των κινήσεων και παρεμβάσεων στη διπλωματική σκακιέρα, στη… σκιά των δραματικών εξελίξεων της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.
Μετά από μία σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τους προέδρους της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στο Κάιρο.
Η αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα αποτελέσει το σκηνικό της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εργασίες που έχει συγκαλέσει ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να μετατρέπεται σε ακόμη μία ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της Αθήνας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα κρίσιμο κομμάτι του παγκόσμιου χάρτη.
“Στις διεθνείς επαφές μου, έχω τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την ανάγκη αυτό να γίνει με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Στην πολυμερή Διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό ζήτημα θα μεταφέρω τις απόψεις της Ελλάδας. Είμαστε μία χώρα που έχουμε διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες και από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και είμαστε η πρώτη χώρα που επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης. Γιατί, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι συμμετοχές
Στη Διάσκεψη του Καΐρου, έχουν προσκληθεί, προκειμένου να δώσουν το “παρών” δώδεκα αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής. Η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο.
Παράλληλα, πρόσκληση έχουν λάβει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Κίνα.
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν από την πρωθυπουργική μετάβαση στο Κάιρο.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τον προβληματισμό του για την προοπτική μίας ένοπλης χερσαίας εισβολής στη Γάζα, η ελληνική πρωτεύουσα… ποντάρει, όσον αφορά στη διεθνή παρουσία της και το αποτύπωμά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο γεγονός ότι αποτελεί έντιμη συνομιλήτρια με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας.
“Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτήν τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια”, επισημαίνει ο πρωθυπουργόςπηγή ..capital.gr