Αρχική Ελλαδα Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τα κίνητρα για τη μητρότητα

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τα κίνητρα για τη μητρότητα

Από antwnio

Για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Τριτολογίες“, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και ΟικογένειαςΣοφία Ζαχαράκη. Όπως είπε, οι γεννήσεις μειώθηκαν ήδη από το 1980, πρόκειται για έναν τρόπο που ξεκίνησε τότε και προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, το 2011 έγινε η ανατροπή σε αυτή τη φυσική ισορροπία μεταξύ θανάτων και γεννήσεων, ενώ το 2022 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 8.800 λιγότερα παιδιά σε σχέση με το 2021.

Σε ο,τι αφορά το παράδειγμα μίας γυναίκας 39 ετών, η κα Ζαχαράκη είπε ότι καθυστερεί τη μητρότητα, λόγω του έντονου τρόπου ζωής και των πολυετών σπουδών, ωστόσο, ο νόμος δίνει τώρα στη γυναίκα επιλογές με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι τα 54 και την κρυοσυντήρηση. Βασικός άξονας, τόνισε η υπουργός, είναι ακόμη η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες και στις νταντάδες της γειτονιάς. Ακόμη, αυτό που ερευνάται είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικό το πλαίσιο για την Ελληνίδα μητέρα, τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το brain drain, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι υπάρχει μία μικρή καταγραφή επιστροφής που σίγουρα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύμα, όμως θα δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους που έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα.

Ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων, πήρε μία εξαιρετική πρωτοβουλία, δίνοντας από το 2024 3.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που έρχεται στη ζωή , ενώ “τρέχει” και το πρόγραμμα hope genesis, το οποίο καλύπτει όλα τα έξοδα κύησης και τοκετού για τις εγκύους που είναι μόνιμες κάτοικοι του δήου Αγράφων.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης