Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Ελλάδας ετοιμάζονται να προσφύγουν δικηγόροι του συλλόγου της Αδριανούπολης για τους μετανάστες που πέθαναν από το κρύο στον Έβρο.
Ο επικεφαλής των δικηγόρων, Ανίλ Γιασαγκιόρ, δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές προσφυγές στο ΕΔΑΔ σχετικά με επαναπροωθήσεις προσφύγων από το 2020, αλλά καμία από αυτές δεν έχει κριθεί.
«Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους συγγενείς των θανόντων προς το παρόν. Προσφυγές για νεκρούς μπορούν να υποβληθούν μόνο εάν είναι δυνατή η επικοινωνία με τους συγγενείς τους. Εάν καταφέρουμε να τους προσεγγίσουμε, τότε μπορεί να γίνει προσφυγή», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αδριανούπολης, Τατσετίν Σιβρίκαγια δήλωσε ότι θα γράψουν επιστολές σε πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.
«Θα ήθελα να γράψω μια επιστολή στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και να τους καλέσω να αναλάβουν δράση για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Θα γράψω επίσης επιστολές προς την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνζα Μιζάτοβιτς, τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ Φίλιππο Γκάντι και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και να τους καλέσω στην Τουρκία, ειδικά στην Αδριανούπολη. Ας έρθουν να δουν το πρόβλημα επιτόπου. Ας δουν το πρόβλημα που βιώνουν οι μετανάστες», ανέφερε.
Δηλώσεις εκπροσώπου ΟΗΕ στο «Αναντολού» για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο
Σε ανταπόκριση από τη Γενεύη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με τίτλο «ΟΗΕ: Νιώσαμε φρίκη από το θάνατο των 12 παράτυπων μεταναστών από το κρύο που απωθήθηκαν στα ελληνικά σύνορα», αναφέρεται ότι η Safa Msehli, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu «Είμαστε σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την εξέλιξη αυτής της τραγωδίας».
Η Msehli υπογράμμισε ότι ένιωσαν φρίκη που 12 παράτυποι μετανάστες πάγωσαν μέχρι θανάτου αφού απωθήθηκαν από τα ελληνικά σύνορα. Καταγγέλλοντας τις αυξανόμενες ειδήσεις για «απώθηση» ατόμων που κινούνται στα σύνορα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν από τον ΔΟΜ, η Msehli ζήτησε δράση για τη διερεύνηση των απωθήσεων.
«Επαναλαμβάνουμε ότι τέτοιες πρακτικές απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση», είπε η Msehli, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στο δικαίωμα στη ζωή, την ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών σε οποιαδήποτε σύνορα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τους παράτυπους μετανάστες που απωθήθηκαν από την Ελλάδα και πάγωσαν μέχρι θανάτου.