Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο επισκέπτης Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Νόβο-Ογκάριοβο, δήλωσε στο TASS τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ναι, η συνάντηση τελείωσε», είπε. Δεν είπε ωστόσο πόσο διήρκεσαν οι συνομιλίες.
Ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Nehammer στα τέλη του 2021. Εκτός από αυτό, η επίσκεψη του Nehammer ήταν η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της ΕΕ στη Ρωσία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι «το κύριο θέμα θα είναι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε η συζήτηση για θέματα φυσικού αερίου, επειδή αυτό το θέμα είναι πολύ, πολύ σχετικό για την αυστριακή πλευρά». Πρόσθεσε ότι η συνομιλία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, δεν θα γίνουν γυρίσματα πρωτοκόλλου και δεν θα γίνουν δηλώσεις τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η κλειστή μορφή επιλέχθηκε με πρωτοβουλία της αυστριακής πλευράς.
Εν τω μεταξύ, μια πηγή που γνωρίζει το ταξίδι του Νεχάμερ στη Ρωσία είπε στο TASS ότι μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν ο καγκελάριος σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στον διεθνή Τύπο μέσω σύνδεσης βίντεο στην Αυστριακή Πρεσβεία στη Μόσχα.
Νωρίτερα, ο Nehammer έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι για τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυστρία είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά έχει ξεκάθαρη θέση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ως απάντηση σε αίτημα βοήθειας των αρχηγών των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε σχέδια κατοχής ουκρανικών εδαφών, αλλά στόχευε να αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει τη χώρα. Μεταξύ των αιτημάτων της Μόσχας είναι το ουδέτερο και απαλλαγμένο από πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, η αναγνώριση της Κριμαίας από την Ουκρανία ως τμήμα της Ρωσίας και η αναγνώριση της κυριαρχίας των Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν συνομιλίες από τις 28 Φεβρουαρίου. Της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγείται ο προεδρικός βοηθός Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Στη Λευκορωσία διεξήχθησαν αρκετοί γύροι. Αργότερα, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε ηλεκτρονική μορφή. Ο επόμενος εκτός σύνδεσης γύρος διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου.