Οι αγελάδες με τα ηχηρά κουδούνια στο λαιμό, στα χιονισμένα βουνά, είναι ίσως η πιο γνώριμη εικόνα όταν μιλάμε για την Ελβετία.
Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα κουδούνια είναι ακριβώς έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας μέρα και νύχτα και χτυπούν γύρω από το λαιμό 20 ή 30 αγελάδων; Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές ελβετικές κοινότητες, σήμερα.
Το Aarwangen με πληθυσμό 4.700 κατοίκων, είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στις όχθες του πανέμορφου ποταμού Aare, στις Άλπεις της Βέρνης. Διαθέτει ένα μεσαιωνικό κάστρο και παραδοσιακές αγροικίες.
Απέχει μόλις μία ώρα από τη Βέρνη, τη Ζυρίχη και τη Βασιλεία και είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζήσουν οι εργαζόμενοι της πόλης που θέλουν λίγη ηρεμία μετά τη δουλειά.
Στις παραδοσιακές αγροικίες γύρω από το χωριό, ζουν πολλές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, με τα χαρακτηριστικά κουδούνια στο λαιμό τους. Για μερικούς από τους νέους κατοίκους του Aarwangen, ο θόρυβος αποδείχθηκε ενοχλητικός.
Τουλάχιστον δύο οικογένειες παραπονέθηκαν στο συμβούλιο του χωριού, ζητώντας να αφαιρεθούν οι κουδούνες το βράδυ.
Οι παλιότεροι κάτοικοι και οι εναπομείναντες αγρότες του χωριού -μόλις πέντε ή έξι σύμφωνα με τον δήμαρχο του χωριού Niklaus Lundsgaard Hansen- εξοργίστηκαν και θεώρησαν ότι ήταν μια «επίθεση» στον παραδοσιακό τους τρόπο ζωής. Ο αγρότης που έχει το εν λόγω κοπάδι το θεώρησε ως «προσωπική προσβολή για αυτόν και τις αγελάδες του», είπε ο δήμαρχος.
Συλλογή υπογραφών και δημοψήφισμα
Έτσι, συγκέντρωσαν υπογραφές για να κρατηθούν τα κουδούνια υποστηρίζοντας πως «εμείς, οι Ελβετοί θέλουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας στο μέλλον». Πάνω από 1.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν για το αίτημα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και παραδόθηκαν στις αρχές του χωριού.
Σήμερα, αρκετές αγελάδες φέρουν ηλεκτρονικά τσιπ και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε περιφραγμένα βοσκοτόπια. Η διαμάχη στο Aarwangen δεν είναι η πρώτη για το αν τα κουδούνια είναι πραγματικά απαραίτητα.
Ορισμένοι Ελβετοί αγρότες έχουν ήδη αφαιρέσει τις κουδούνες αγελάδων τη νύχτα, για να μην ενοχλούν τον ύπνο των γειτόνων τους. Άλλοι τα έχουν εγκαταλείψει πλήρως.
Τον επόμενο μήνα, ο πληθυσμός του Aarwangen θα συνεδριάσει δημόσια για να ψηφίσει επί του θέματος.
Πηγή: BBC