Μπαράζ συσκέψεων αρχίζει σήμερα στην Αθήνα για την επόμενη ημέρα στη Συρία και τις αλλεπάλληλες δονήσεις που μπορεί να προκαλέσει σε όλα τα μέτωπα, με κύριο αυτό του μεταναστευτικού.
Αθήνα, Σόφια, Λευκωσία και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν μία πρώτη “συνάντηση” σήμερα για να συζητήσουν τα πιθανά σενάρια σε μία τηλεδιάσκεψη, με τις πρώτες σκέψεις να μην αποκλείουν πως εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και υπάρξει μία ήπια μετάβαση στη Συρία, μπορεί ένας ικανός αριθμός προσφύγων που ζήτησε καταφύγιο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια λόγω του εμφυλίου να θελήσει να επαναπατριστεί. Υπάρχει ωστόσο και ένα πιο δυσμενές σενάριο.
Όσο και εάν ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αλ Τζολάνι διαβεβαιώνει για ήπια μετάβαση στη μετά Άσαντ εποχή και για προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι όσα λέει δεν θα αποδειχθούν γράμμα κενό. Οι Χριστιανοί στην Συρία είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, και το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να παραμείνουν σε μία χώρα που πλέον κυριαρχούν οι ισλαμιστές.
Στην ίδια δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και οι υποστηρικτές του Άσαντ, οι οποίοι κατείχαν κρατικές θέσεις. Όσοι δεν έχουν ήδη φύγει, ίσως αναγκαστούν να το πράξουν, φοβούμενοι τα αντίποινα. Ο προβληματισμός στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έντονος, αν και αυτό το σενάριο θέλει χρόνο για να εξελιχθεί. Σε κάθε περίπτωση όλα θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη με την συμμετοχή της Europol, της Frontex αλλά και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ. Μέσα στην εβδομάδα έχει ακόμη προγραμματιστεί να συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα επικεντρώσει στις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
συρια
Οι σκέψεις για πάγωμα των αιτήσεων ασύλου
Μία από τις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των ελληνικών αρχών πάντως είναι το πάγωμα στη χορήγηση των αιτήσεων ασύλου μέχρι να φανεί τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περίπου 6.000 με 7.000 αιτήματα Σύρων που δεν έχουν κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, κρίνεται αναγκαίο ένα “σκανάρισμα” όσων βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει ένα είδος ξεκαθαρίσματος ανάλογα με τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και εάν χρειαστεί να διαχωριστούν προκειμένου να μην υπάρχουν αντιπαλότητες και ένταση μέσα στις δομές.
Το ερώτημα είναι εάν μετά τις εξελίξεις θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή θα παραμείνουν υπό το καθεστώς πρόσφυγα, φοβούμενοι ένα νέο κύκλο εμφυλίου και αίματος. Κρίσιμος πάντως θα είναι για μία ακόμη φορά ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία φιλοξενεί στα παράλια της περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Πηγή: TheTOC.gr