Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και στη Χερσώνα (νότια), μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Την ίδια ώρα οι ρωσικές προετοιμασίες συνεχίζονται στα ανατολικά για την επόμενη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, με εκπαίδευση πρόσθετων μονάδων και συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Στόχος να κυριεύσουν όλο το Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ».
Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο έχουν ενταθεί δηλώνουν οι Ουκρανοί, που χτύπησαν γέφυρα έξω από την πόλη ενώ ετοιμάζονταν να περάσουν ρωσικά άρματα.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκκενώσεις περιοχών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες. Περίπου 2.300 άνθρωποι έφθασαν χθες με ίδια μέσα στη Ζαπορίζια (νότια), ανάμεσά τους 290 κάτοικοι της Μαριούπολης, που κινήθηκαν με ίδια μέσα. Άλλοι 220 άνθρωποι έφθασαν στην πόλη από την περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά). Συνολικά 2.550 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν.
“Πλήγμα κύρους” η βύθιση του Moskva
Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα το πολεμικό πλοίο Moskva εν τέλει βυθίστηκε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αντικρουόμενους τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών για την αιτία: Η Ουκρανία λέει ότι χτύπησε το σκάφος με πυραύλους, αλλά η Ρωσία λέει ότι ξέσπασε φωτιά στο πλοίο.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, προκλήθηκε πυρκαγιά και άρχισε να βυθίζεται γεγονός που διέψευδαν αρχικά οι Ρώσοι, λέγοντας ότι η σημειώθηκε φωτιά -με αδιευκρίνιστη αιτία- η οποία τέθηκε υπό έλεγχο και ότι ρυμουλκείται σε λιμάνι, για να ανακοινωθεί τελικά ότι τελικά βυθίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των σοβαρών ζημιών που υπέστη.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου ο περιφερειακός στρατιωτικός διοικητής της Λβιβ Μαξίμ Κοζίτσκι επιβεβαίωσε το ουκρανικό χτύπημα και προειδοποίησε ότι την ίδια τύχη θα έχουν και άλλα ρωσικά πλοία.
«Είναι συμβολικό το όνομα του πλοίου Μόσχα. Ελπίζω ότι με τα χτυπήματα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τις ένοπλες μας δυνάμεις θα πέσει και η ίδια η Μόσχα», είπε στην απεσταλμένη της ΕΡΤ.
Περισσότεροι από πεντακόσιοι ναύτες ήταν επάνω στο πλοίο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.
Το ρωσικό πλοίο δεν είναι και το μόνο θέμα για το οποίο ερίζουν Κίεβο και Μόσχα, αλλά είναι και η τύχη της μαρτυρικής Μαριούπολης, για την οποία οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι την έχουν πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό τους με τους Ουκρανούς να λένε ότι αντέχουν ακόμα.
Κι ενώ η πτώση της θα έχει μοιραίες συνέπειες για τη γενικευμένη ανάφλεξη του μετώπου στο Ντονμπάς, η Μόσχα επιχειρεί να θέσει θέμα μεταφοράς του πολέμου στο έδαφός της, κάνοντας λόγο για ακόμα μία επίθεση στο Μπριάνσκ, βορειανατολικά του Κιέβου, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.
Η CIA διατείνεται ότι οι ήττες μπορεί να ωθήσουν τον Βλ. Πούτιν σε χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν υποσχεθεί συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Αρκετές χώρες μεταφέρουν διπλωματικό προσωπικό πίσω στην ουκρανική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι ΗΠΑ είπαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μόλις είναι ασφαλές να το κάνουν.
Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» αφού επισκέφθηκε τη ρημαγμένη πόλη Μπούτσα. Παράλληλα και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει τις ενέργειες της Ρωσίας «γενοκτονία».