Το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο (29 και 30 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες. Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.
O κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες μετά την επανεκλογή του, με όρους κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη (εκπροσώπηση).
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ουκρανία, η Οικονομία, το Μεταναστευτικό, αλλά και οι σχέσεις με την Κίνα.
Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των «27» του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.
Τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και στο προσχέδιο συμπερασμάτων επεσήμανε ότι όσον αφορά την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι τονίζουν για ακόμη μία φορά ότι θα συνεχίσουν να την στηρίζουν, ενώ θα υπάρξει αναφορά στη λογοδοσία από την πλευρά τού Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά αυτό το ζήτημα, όπως επίσης και το πάγωμα των κεφαλαίων είναι δύο ζητήματα τα οποία ακόμη πρέπει να συζητηθούν, ωστόσο υπάρχει δρόμος ακόμα διότι υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό υπάρχει σαφής αναφορά στο ναυάγιο στη Μεσόγειο και αυτό που τονίζεται είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την τρομερή απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ επισημαίνεται ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών. Είναι κάτι στο οποίο αναφέρεται και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην 11σελιδη επιστολή που έστειλε στους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, είναι σημαντικό και αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της αναφέρεται, εκτός από τους διακινητές, και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, αλλά και στη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και στις συζητήσεις που πρέπει να πρέπει να γίνονται μεταξύ τους με τα κράτη μέλη έτσι ώστε να κρατηθεί ζωντανή (η δήλωση).
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται επίσης ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μία ευρωπαϊκή πρόκληση που χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και είναι σημαντικό ότι γίνεται πλέον κατανοητό αυτό πως δεν αφορά ένα κράτος- μέλος. Υπάρχουν προφανώς διαφωνίες από την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες λένε όχι και αναμένεται ότι και πάλι θα έχουν ενστάσεις και αντιδράσεις.
Όπως είπε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, το μεταναστευτικό δεν τελειώνει σήμερα. Είναι κάτι το οποίο συνεχίζεται, τόνισε και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Υπάρχει μία βάση όμως πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο κοινοβουλίου και μετά να καταλήξουμε στο να υπάρξει πλήρης συμφωνία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι το Σύμφωνο δεν είναι πανάκεια, δεν λύνει τα πάντα και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και συμφωνίες με τις τρίτες χώρες. Διότι εάν φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις τρίτες χώρες, από τις χώρες προέλευσης για να πάνε κάπου αλλού, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο το Σύμφωνο, μπορεί να αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Ωστόσο είναι ένα βήμα το να υπάρχει κάτι, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό η πολιτική συμφωνία είναι σημαντική.
Επίσης θα υπάρξει μία προσθήκη σε μία παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι το οποίο το είχε ζητήσει η Γερμανία έτσι ώστε να υπάρξει μια στρατηγική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Και τέλος, όσον αφορά στο Κυπριακό υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αναφορά στο ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα στον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , πάντα στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι όλες οι αναφορές που έχουν σχέση με την Τουρκία σε αυτή τη φάση γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εκκρεμότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΕΡΤ