Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης. Την ίδια ώρα, η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε πως οι μάχες ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία έχουν φτάσει στη «μέγιστη ένταση» και ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποιεί για ένταση των μαχών.
«Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά το περιφερειακό κέντρο», έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram, προτρέποντας τους κατοίκους να πάνε σε καταφύγια.
Από τα μέσα Μαΐου η κατάσταση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει σχετικά ήρεμη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν εδάφη στα περίχωρα της πόλης και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα.
Το μετρό της πόλης επαναλειτούργησε την Τρίτη και οι αρχές ζήτησαν από εκατοντάδες ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το μετρό ως καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να φύγουν από τα βαγόνια.
Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ένας ανταποκριτής του Reuters στο Χάρκοβο είπε την Πέμπτη ότι άκουσε εκρήξεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνονταν και διατηρούσαν τον έλεγχο των θέσεών τους σε χωριά βόρεια της πόλης.
«Οι μάχες έχουν φτάσει στη μέγιστη έντασή τους και μπροστά μας βρίσκεται ένα μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο στάδιο», είπε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, μιας από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς όπου μαίνονται οι μάχες, προειδοποίησε επίσης για ένταση των μαχών.
«Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή του Λουχάνσκ γιατί είμαστε σε τρεις μήνες διαρκών επιθέσεων, συνεχών βομβαρδισμών και τώρα όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εδώ και πρέπει να περιορίσουμε αυτήν την ορδή», είπε σε βίντεο στο Telegram σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί και «σιγά σιγά τα παιδιά μας υποχωρούν σε πιο οχυρωμένες θέσεις».
«Είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά μας (σ.σ. Ουκρανούς στρατιώτες). Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά κρατούν», πρόσθεσε.
Αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εστίασαν από τον Απρίλιο στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν ήδη εν μέρει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.
Ερωτηθείσα για την κατάσταση στο Κίεβο, η Μαλιάρ θεώρησε επίσης ότι η απειλή εξακολουθεί να αιωρείται. «Επειδή η καταστροφή του Κιέβου και η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κατακτήσουν την Ουκρανία. Πρέπει λοιπόν να ζήσουμε με την ιδέα ότι αυτή η απειλή θα είναι πάντα μαζί μας», είπε.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο τόνισε την Πέμπτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι «δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ασφαλείας» στους κατοίκους της πρωτεύουσας που είχαν εγκαταλείψει την πόλη και αποφάσισαν να επανεγκατασταθούν εκεί.
Επίσης, ένας ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός παραδέχτηκε ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος το πάνω χέρι στις μάχες στο Λουχάνσκ.
«Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε ο στρατηγός Ολεκσέι Γκρόμοφ.
Ο Γκρόμοφ ανέφερε ότι η Ουκρανία παρατηρεί τη Ρωσία να μεταφέρει πυραυλικά συστήματα Iskander στη δυτική περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, κάτι που όπως είπε ο Γκρόμοφ αυξάνει την πιθανότητα νέων πυραυλικών επιδρομών στη δυτική Ουκρανία.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ ertnews.gr