Στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου σε επίπεδο αντιπροσωπειών, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας και τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαρτίου, όπως επιβεβαίωσε στο CNNi o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Αρχικά ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία, ανέφερε πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα γίνει στην Τουρκία μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, όρισε ως χρόνο διεξαγωγής των διαπργματεύσεων την 29η και 30η Μαρτίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε τη συνάντηση αποφεύγοντας σκόπιμα να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Οι συναντήσεις των δύο πλευρών είχαν διακοπεί στις 17 Μαρτίου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων.
Η Μόσχα ζητά από Κίεβο ρητή νομική δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή άλλη στρατιωτική συμμαχία, καθώς κι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα – χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και όπλα στο έδαφός της.
Για το Κίεβο η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ενώ έχει προτείνει ένα μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας με άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το καθεστώς ουδετερότητας, λέει ο Ζελένσκι
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε Ρώσους δημοσιογράφους.
Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τη νεότερη δήλωση Ζελένσκι, ενώ προηγουμένως είχε απαγορεύσει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συνέντευξη Ζελένσκι.
Οι εκπρόσωποι των χωρών που μπορούν να υπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις «δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν υπάρχουν στην ουκρανική επικράτεια ρωσικά στρατεύματα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Ο Τζόνσον, ο Μπάιντεν, ο Ντούντα, ο Ερντογάν; Ποιος θα κάτσει να συνομιλήσει για οτιδήποτε εάν υπάρχουν στρατεύματα; Ποιος θα υπογράψει; Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, είναι αδύνατον […]. Ένα δημοψήφισμα είναι αδύνατον να διεξαχθεί όταν υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Κανένας ποτέ δεν πρόκειται να μετρήσει τα αποτελέσματα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, εάν βρίσκονται στρατεύματα, ή ένοπλες παράνομες ομάδες, ή νόμιμες ομάδες άλλης χώρας χωρίς νομική βάση. Είναι αδύνατον», υπογράμμισε.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν, οι εγγυητές να υπογράψουν τα πάντα και μετά η επικύρωση θα πάει στα κοινοβούλια, το δημοψήφισμα θα γίνει σε μερικούς μήνες και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».
Στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram, ο Ζελένσκι, πρόσθεσε την πρόβλεψη για «μη πυρηνικό καθεστώς» του κράτους του και είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προτάσεις «εξετάζονται εις βάθος».
«Σενάριο Κορέας» προβλέπει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας ήδη από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να «καταπιεί» ποτέ τη χώρα, αλλά εάν επιδιώξει να τη διασπάσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο.
Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.
Ο Μπουντάνοφ είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά άλλαξε το σχέδιό του από τότε που απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντόμιρ Ζελένσκι στις πρώτες μέρες του πολέμου.
Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία παρά την επίθεση στα δυτικά, που είναι μόλις η τρίτη μεγάλη επίθεση εκεί από την έναρξη του πολέμου.
«Ο Πούτιν αλλάζει ήδη τις κύριες επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς νότο και ανατολικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα «κορεατικό σενάριο» για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Ο Πούτιν θέλει «σενάριο Κορέας» για την Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
31 πυρκαγιές γύρω από το Τσέρνομπιλ – Βοήθεια από τον ΟΗΕ για τη φύλαξή του ζητάει το Κίεβο
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής.
«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ.
«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε χθες την κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς αμετάβλητη.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας υποστήριξε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.
Επίσης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ κατήγγειλε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από τον ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτήν που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους. Η πρώτη κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς και έχει υποστεί ζημιά. Η δεύτερη, πιο σύγχρονη, εγκαταστάθηκε το 2019. Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000. Στο εργοστάσιο συνεχίζουν και σήμερα να αποθηκεύονται ραδιενεργά απόβλητα.
Νέες αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο
Για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας έκαναν λόγο ουκρανικά ΜΜΕ, με τον πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται για 32η ημέρα. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε Κίεβο, Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο, με τις σειρήνες της αεράμυνας να ακούγονται πρακτικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», καθώς προχωρά σε «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων». Οι πυραυλικές επιθέσεις, όπως ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ,
Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.
Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», δήλωσε επίσης ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και πρόσθεσε: «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».
Επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο
Την ίδια ώρα, ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, σε δηλώσεις του μέσω Telegram.
Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών χτύπησαν ένα σπίτι στο χωριό Οσκίλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.
Η Ρωσία στέλνει και άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.
Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.
Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.