Αρχική Πολιτική Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ινδίας για επίσημη επίσκεψη

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ινδίας για επίσημη επίσκεψη

Από antwnio

Έφθασε πριν από λίγο στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Τον κ. Μόντι υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ σε λίγο αναμένεται να τον υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα» ήταν το μήνυμα του Ναρέντρα Μόντι στο Twitter.

 

 

 

Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Στις 10:10 ο Ινδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και αυτή την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αθήνα

 

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ινδίας Narendra Modi

Το πρόγραμμα του Ναρέντρα Μόντι

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ο κ.  Μόντι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Mόντι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι, η πρώτη και, μέχρι σήμερα, μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Τι ελπίζει η Αθήνα από τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Μόντι – Ποιες συμφωνίες αναμένονται

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εισερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίες θα επικεντρώνονται σε θέματα, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η μετανάστευση, ο πολιτισμός και η αμυντική συνεργασία και η ναυτιλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ινδία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες αναμένεται να διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται. Για το ελληνο-ινδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Στο γεύμα πρόκειται να μετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο γεύμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), ενώ από την ελληνική πλευρά, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

«Times of India»: Ελλάδα και Ινδία, μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη

«Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλοεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων» επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Times of India» ενόψει της σημερινής επίσκεψης του ομολόγου του στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

 

 

 

Κλειστοί προσωρινά οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας

Έκλεισαν προσωρινά, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό “Σύνταγμα” και “Πανεπιστήμιο”, λόγω της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ οι συρμοί διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς, χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Διαβάστε επίσης