Η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, με τα κράτη να παίρνουν μέτρα για ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό και νοσούν χειρότερα από έναν εεμβολιασμένο.
Στη Γερμανία, με την πλειοψηφία των κομμάτων του πιθανού μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), εγκρίθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο οι αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας από λοιμώξεις. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει ωστόσο ήδη προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να εμποδίσει την εφαρμογή τους αύριο, στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο Κανόνας 3G (για πρόσβαση όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο και όσων προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) γενικεύεται σε όλη τη χώρα για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, αλλά και για τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών.
Η «κατάσταση επιδημίας εθνικής εμβέλειας», η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, λήγει στις 25 Νοεμβρίου και τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» αποφάσισαν να μην την παρατείνουν. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU Τόρστεν Φράι κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση στον αγώνα κατά της πανδημίας και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση για λήξη της κατάστασης επιδημίας. Τα σχέδια του «φωτεινού σηματοδότη» δεν ανταποκρίνονται στην δραματικότητα της κατάστασης, δήλωσε ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Στέφαν Στράκε.
Από την πλευρά ωστόσο του FDP, ο Μάρκο Μπούσμαν απέρριψε την κριτική υποστηρίζοντας ότι τίθενται πολύ ισχυρά μέτρα σε ασφαλή νομική βάση. Σύμφωνα με τα τρία κόμματα, ο περιορισμός κυκλοφορίας, η απαγόρευση εκδηλώσεων και το κλείσιμο εστιατορίων, επιχειρήσεων ή σχολείων δεν πρέπει στο εξής να επιτρέπονται. Αντιθέτως, εφικτές παραμένουν ορισμένες εξαιρέσεις ή περιορισμοί στον κλάδο της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά μόνο εφόσον εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατιδίων.
Αύριο η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποίο η Χριστιανική Ένωση ελέγχει τις κυβερνήσεις των οκτώ από τα 16 κρατίδια και, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη σχετική απόφαση.
Στις 14:00 (τοπική ώρα) θα συνεδριάσει η υπηρεσιακή Καγκελάριος με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με τη συμμετοχή και του πιθανού μελλοντικού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για ανάσχεση της πανδημίας. Χθες η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται «με υπερβολική καθυστέρηση» και τάχθηκε κατά της άρσης της κατάστασης επιδημίας. Ζήτησε δε να τεθεί όριο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία ως σημείο αναφοράς για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα κρατίδια επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων και της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων του κρατιδίου, έχει εκπονήσει σχέδιο για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων, από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου.
Χθες πάντως, ενόψει και των νέων μέτρων, πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία 500.000 εμβολιασμοί.
Τσεχία-Σλοβακία
Η τσεχική κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες στους ανεμβολίαστους, ενώ η Σλοβακία θα επιβάλει lockdown για όσους δεν έχουν ανοσοποιηθεί
Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια να επιτρέπεται από τη Δευτέρα η είσοδος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τα νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την έξαρση στα κρούσματα COVID-19 και προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των 10,7 εκατ. κατοίκων της.
Το κράτος θα απαιτεί επίσης διαγνωστικά τεστ COVID-19 σε εταιρίες στο πλαίσιο των νέων μέτρων, που είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν νωρίτερα φέτος κατά το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας.
Η χώρα είχε προχθές Τρίτη αριθμό ρεκόρ 22.511 κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία γεμίζουν αν και ο αριθμός των ασθενών, περίπου 4.500, είναι σχεδόν ο μισός από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο.
Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το 58% του συνολικού πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.
«Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Ολλανδία
Η Ολλανδία επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες. Στην ίδια γραμμή και οι Πρωθυπουργοί της ‘Ανω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία κρατιδίων της Αυστρίας, οι οποία ανακοίνωσαν νωρίτερα την επιβολή γενικού lockdown – ακόμη και για τους εμβολιασμένους.
Ο Πρωθυπουργός της Άνω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμού» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα. Αύριο, σε διαβουλεύσεις μεταξύ της ομοσπονδίας και των κρατιδίων, αναμένεται να αποφασιστεί και το εάν, πέρα από το lockdown, θα ληφθούν και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε εθνικό επίπεδο. Στην Αυστρία ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε σήμερα νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.
Ουκρανία
Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανοσοποιούνται κατά της covid-19, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ουκρανία έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εμβολιασμένοι θα λαμβάνουν περίπου 35 ευρώ. «Είναι μια συνηθισμένη πρακτική, που σέβεται τους ανθρώπους» εκτιμά ο Γιετουσένκο, ο οποίος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ