BIENNH. Με πολιτικό σεισμό ισοδυναμεί η αναγγελία, χθες το μεσημέρι, του τέως καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και αποχωρεί από την πολιτική. Λίγες ώρες αργότερα, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος περνάει στην Ιστορία ως ένας από τους πλέον βραχύβιους κατόχους του αξιώματος, στο οποίο παρέμεινε μόλις 52 ημέρες.
Τον Οκτώβριο, όταν ο Κουρτς είχε παραδώσει αιφνιδιαστικά την καγκελαρία στον τότε υπουργό Εξωτερικών Σάλενμπεργκ, είχε θεωρηθεί ότι η κίνηση ήταν προσωρινή, μέχρι να καθαρίσει το όνομά του από τις κατηγορίες διαφθοράς.
«Δεν είμαι ούτε άγιος ούτε εγκληματίας», είπε ο 35χρονος Κουρτς στη μακροσκελή δήλωση της παραίτησής του. «Θα χαρώ πολύ όταν έρθει η μέρα να αποδείξω στο δικαστήριο ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς». Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ελέγχου της διαφθοράς έχει κατονομάσει τον Κουρτς και εννέα ακόμη άτομα ως υπόπτους για αδικήματα που αφορούν «μαύρο» πολιτικό χρήμα, πλαστές δημοσκοπήσεις και ανίερες συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης.
Δύσκολοι μήνεςΝτόμινο εξελίξεων από το πρόωρο πολιτικό τέλος του 35χρονου τέως καγκελαρίου της Αυστρίας, που δήλωσε: «Δεν είμαι ούτε άγιος ούτε εγκληματίας».
Ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, της κοινοβουλευτικής ομάδας και από το βουλευτικό αξίωμα, ο Κουρτς τόνισε ότι αυτή είναι προϊόν ενδοσκόπησης και όχι εξωτερικών πιέσεων. Παραδέχθηκε όμως ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι. «Η καθημερινότητά μου στην πολιτική δεν ήταν πλέον ένας ανταγωνισμός μεταξύ των καλύτερων ιδεών, αλλά μια άμυνα απέναντι σε κατηγορίες, ισχυρισμούς, υπαινιγμούς και δικαστικές διαδικασίες», επισήμανε.
Στο τέλος της δήλωσης ο Κουρτς αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις. «Θα με συγχωρήσετε, πάω να παραλάβω τον γιο μου και τη φίλη μου από το μαιευτήριο», είπε. Η γέννηση του πρώτου του παιδιού παρουσιάστηκε από τον απερχόμενο ισχυρό άνδρα του Λαϊκού Κόμματος ως σημείο καμπής για την απόφασή του να αλλάξει καριέρα. Αγνωστο είναι τι θα απογίνει με τη συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος – Πρασίνων, καθώς θεωρείται βέβαιος ένας ευρύς ανασχηματισμός, που θα συμπαρασύρει και άλλους πολιτικούς φίλους του Κουρτς, πέραν του Σάλενμπεργκ. Η σκυτάλη της κομματικής ηγεσίας περνάει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ, ενώ ο ίδιος είναι πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος.
Η πολιτική κρίση σε επίπεδο κορυφής ξεσπάει ταυτόχρονα με την πολιτική αναταραχή στη βάση, με καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.