Ραγδαία αποκλιμάκωση σε σχέση με τα τιμολόγια Οκτωβρίου, προβλέπεται να παρουσιάσουν τον Νοέμβριο οι τιμές ηλεκτρισμού εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.
Xθες στον ευρωπαϊκό κόμβο συναλλαγών TTF, οι τιμές του προθεσμιακού συμβολαίου του Νοεμβρίου υποχωρούσαν στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα πιέζοντας προς τα κάτω, από 20% έως και 30% τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που καταρτίζουν οι πάροχοι.
Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί αναβρασμός στα επιτελεία των προμηθευτών καθώς το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο μεγαλύτερο πάροχο την ΔΕΗ και στις τιμές που εκείνη θα προσφέρει στην αγορά για να καθορίσουν την δική τους εμπορική πολιτική.
Η τελευταία όμως δεν αναμένεται να ανακοινώσει τιμολόγια πριν τα μεσάνυχτα της αποψινής μέρας ώστε να αποφύγει εναρμονισμένες κινήσεις του ανταγωνισμού.
Τις ενδείξεις για αισθητά χαμηλότερες τιμές ρεύματος επιβεβαιώνει και η ρευστότητα που έχουν εξασφαλίσει οι πάροχοι τον προηγούμενο μήνα καθώς η μέση τιμή χονδρεμπορικής ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των εταιρειών με αποτέλεσμα να γεννήσει υπερέσοδα, που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φορολογήσει μέσω ενός νέου μηχανισμού ανάκτησης.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η τιμή της κιλοβατώρας για το Νοέμβριο προβλέπεται να κινηθεί στα επίπεδα του Αυγούστου και να κυμανθεί μεταξύ 45 και 50 λεπτών η κιλοβατώρα έναντι 56 έως 70 λεπτών που είναι για τον Οκτώβριο. Μαζί με τις εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν οι πάροχοι τα τιμολόγια μπορεί να πέσουν ακόμη χαμηλότερα.
Αυτόματα θα προσαρμοστεί και η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία για τον τρέχοντα μήνα ανήλθε στα 1,1 δις. ευρώ, αισθητά χαμηλότερη από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου όπου σκαρφάλωσε στο 1,9 δις. με γενναία συμμετοχή και του κρατικού προϋπολογισμού.
Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης έχουν τα υπερκέρδη των παραγωγών που εισπράττονται στην «πηγή» και τα οποία έχουν ήδη φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο.
Tην εξομάλυνση των τιμολογίων υπαγορεύουν αφενός η πλήρωση των αποθηκών της ΕΕ με φυσικό αέριο, αφετέρου το πλεόνασμα σε φορτία LNG που αναζητούν τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν τα φορτία τους. Οι καλές καιρικές συνθήκες επίσης είναι ένας παράγοντας που κρατά σε χαμηλά επίπεδα την ζήτηση και δημιουργεί έστω και προσωρινά ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την αγορά. Ωστόσο οι αναλυτές συνιστούν επιφυλακή καθώς οι προβλέψεις μιλούν για νέο κύκλο ανατιμήσεων από την νέα χρονιά, περίοδο κατά την οποία τα κράτη-μέλη θα χρειαστεί να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που θα έχουν κάψει κατά την χειμερινή περίοδο.
Αν στο μεταξύ υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις, αυτές θα συνηγορούν σε επιδείνωση του κλίματος πολύ νωρίτερα.
Το ξύπνημα του ασιατικού γίγαντα από τα δεινά της πανδημίας θα ισοδυναμούσε επίσης με μεγάλες αναταράξεις στην διεθνή αγορά καθώς θα αύξανε τη ζήτηση και θα ανέβαζε ξανά προς τα πάνω τις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια Νοεμβρίου όπως και τον Οκτώβριο, είναι προσαρμοσμένα στην κλιμακωτή χρέωση, η οποία προσφέρει τρεις κλίμακες τιμών και πριμοδοτεί την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πηγή: newmoney.gr