Αρχική Πολιτική Πώς διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μετεκλογικά σενάρια

Πώς διαβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μετεκλογικά σενάρια

Από antwnio

Από την Καλαμάτα ξεκίνησε επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική του εκστρατεία, έχοντας περίπου 40 ημέρες μπροστά του για να ανατρέψει τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Η Ν.Δ., παρά την αναμφισβήτητη δημοσκοπική πτώση της, διατηρεί την πρωτιά εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, την οποία θεωρεί “καμένη” εξ ορισμού, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί αυτοδυναμία λόγω περιβάλλοντος απλής αναλογικής.

Μια κάλπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει στρατηγική μιας και μόνης κάλπης, επικαλούμενος τη σταθερότητα που μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα μια επικράτησή του στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Βάσει του αφηγήματος, ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ θολώνει το αφήγημα, καθώς έχει ξεκαθαρίσει διά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό πρωθυπουργό Τσίπρα (ή και Μητσοτάκη), στην Κουμουνδούρου αντιπαρέρχονται τις σχετικές διατρανώσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ήσσονος σημασίας τη χρονική στιγμή που αυτές εκφράζονται, καθ’ όσον, σύμφωνα με την ίδια πάντα ανάγνωση: Mεταξύ των προεκλογικών αφηγημάτων και ρητορικής και την επομένη των εκλογών μεσολαβεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας που υπαγορεύει και τις εξελίξεις, η ψήφος των πολιτών.

Κυβέρνηση ηττημένων

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας δεν αγωνιά για να δώσει προεκλογικά απάντηση “και με ποιον θα συνεργαστείτε;”. Αντιθέτως, άλλη είναι η στοχοπροσήλωση στις παρούσες συνθήκες: Αφενός να φτάσει επικοινωνιακά το μήνυμα στο εκλογικό σώμα πως “σταθερότητα” δεν σημαίνει υπερψήφιση της Ν.Δ., μα το αντίθετο, αφετέρου να αποσοβήσει κραδασμούς του “αντιΣΥΡΙΖΑ” ρεύματος πως, εάν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τούτο θα σημαίνει διακινδύνευση κεκτημένων των τελευταίων χρόνων και πως η χώρα θα μπει πάλι σε “περιπέτειες”.

Στην εξίσωση για κλείσιμο των θυρών στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα εμφιλοχωρεί και μία ακόμα μεταβλητή: Ο αποκλεισμός του Γιάνη Βαρουφάκη από την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας. Έχουσι γνώσι οι φύλακες στην Κουμουνδούρου πως οι συνειρμοί από το 2015, την “περήφανη διαπραγμάτευση”, τα capital controls και άλλες πονεμένες ιστορίες, λειτουργούν ερεθιστικά στα ανακλαστικά των Ελλήνων πολιτών. Εξού και κορυφαία στελέχη, πότε ευσχήμως πότε ευθέως, απορρίπτουν τέτοια ενδεχόμενη σύμπραξη. Ο Νίκος Φίλης μόνον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημόσια τις προάλλες, τοποθετώντας το ως “δεν αποκλείουμε κανέναν” και οι συνεννοήσεις θα γίνουν βάσει προγραμματικού πλαισίου και συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, στο πλαίσιο “εξουδετέρωσης” του σεναρίου της “τερατογένεσης”, στο οποίο επανήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας κυβέρνηση ηττημένων και με τον Γ. Βαρουφάκη, επιμένει να επαναλαμβάνει: Κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις 22 Μαΐου μόνον εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης.

Δεύτερη κάλπη

Πέραν όσων αποτελούν επίσημα αφηγήματα ελέω και συσπείρωσης, στον ΣΥΡΙΖΑ το βλέμμα είναι μεν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά ως εφαλτήριο για τη δεύτερη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής. Προς τον οδικό χάρτη αυτόν έχουν επιστρατευτεί στην Κουμουνδούρου όλα τα διαθέσιμα “εργαλεία”: δημοσκόποι, εκλογολόγοι, αναλυτές κ.λπ. ώστε να “ψηλαφίσουν” τα ενδεχόμενα σενάρια:

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ (δημοσκοπικά) είναι πως τα πάντα είναι “ορθάνοιχτα”: Εφικτή η ανατροπή υπέρ του ακόμα και στην κάλπη της 21ης Μαΐου, εφικτή (αλλά λιγότερο, καταπώς σημειώνουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα) και η αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις 2 Ιουλίου.

Ο χρόνος όμως εφεξής, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους, εάν και εφόσον τηρηθεί το “σφιχτό” πλάνο: Χαμηλά η μπάλα στους τόνους της αντιπαράθεσης, έμφαση σε προγραμματικές θέσεις και προβλήματα καθημερινότητας.

Το τετράπτυχο προς αυτή την κατεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Ψήφος στον Αλέξη Τσίπρα σημαίνει: αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος. Σε αυτό το “σύνθημα” εντάσσεται και η γενική θεώρησή τους πως έχουν “πλεονέκτημα” απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη (σ.σ. στο πλαίσιο του αφηγήματος πως είναι “εκτός τόπου και χρόνου και δεν έχει επαφή με την κοινωνία”.

Η προγραμματική αντεπίθεση που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί αυτή την εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί (Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα) η εξ αναβολής λόγω Τεμπών εκδήλωση για τα κόκκινα δάνεια και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

* Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

πηγή capital.g

Διαβάστε επίσης