Με ήχους της λύρας και χτύπους του νταουλιού πλημμύρισε το πρωί του Σαββάτου το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέλη ποντιακών συλλόγων και 15 μαθητές από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη ξεκίνησαν πριν από λίγο από την πλατεία Αγίας Σοφίας και χορεύοντας, θα φτάσουν σε μια γαστρονομική γιορτή στην Αγορά Μοδιάνο.
Οι χορευτές των συλλόγων Σταυρού «Ξενιτέας», Ασπροβάλτας «Παναγία Σουμελά» και Στίβου «Άγιος Γεώργιος», με ένα «Λάλεμαν ’ς ση στράταν» ξεσήκωσαν το κέντρο της πολης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), μαζί με την αγορά Μοδιάνο συνθέτουν μια γαστρονομική ιστορία, σκηνοθετημένη με τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα του Πόντου, με τίτλο: «Παραδοσιακή Διατροφή – Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν».
Η ποντιακή κουζίνα αναβιώνει στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, μια αγορά γεμάτη αναμνήσεις, ως μια γιορτή γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.
Η Αγορά Μοδιάνο θα πλημμυρίσει από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, θα παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.
Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, θα παρασκευάζονται στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφέρονται ποντιακές γεύσεις, για να θυμούνται οι παλιοί, αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ώστε να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τη δράση αυτή επιχειρεί την ανάδειξη της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της. Σκοπός της δράσης είναι να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.
Μια ωδή στην ποντιακή κουζίνα και τα οφέλη που έχει στην υγεία και τη μακροζωΐα.
Η εκδήλωση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ:
«ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η είσοδος στην εκδήλωση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15:00 είναι ελεύθερη.
πηγή thestival.gr/