Αρχική Διεθνη Νεα Πρώτη στις δημοσκοπήσεις των γαλλικών εκλογών η ακροδεξιά – Ακολουθεί η Αριστερά

Πρώτη στις δημοσκοπήσεις των γαλλικών εκλογών η ακροδεξιά – Ακολουθεί η Αριστερά

Από antwnio

Πρώτη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις την ακροδεξιά ενόψει των γαλλικών εκλογών, ακολουθούμενη από την αριστερά και το κυβερνών κόμμα του Εμμάνουελ Μακρόν.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος της κεντροδεξιάς Ερίκ Σιοτί, συγκεντρώνει μεταξύ 35,5 και 36% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe και της Ipsos.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συμμαχίας κομμάτων της Αριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό 27% ως 29,5% και του στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ποσοστό 19,5% ως 20%.

Προτού εισέλθει στην δεύτερη και τελευταία εβδομάδα αυτής της προεκλογικής περιόδου-αστραπή, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά επιδιώκει να παίξει το χαρτί του πνεύματος συμφιλίωσης και ενότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

Στο μεταξύ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος αναδεικνύεται σε αντίπαλό του για τον πρωθυπουργικό θώκο, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο της πιο βάναυσης και πιο σεχταριστικής αριστεράς».

Πυρά Μελανσόν σε Μακρόν

Ο Μελανσόν, επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), δήλωσε ότι αρνείται «να εξαφανιστεί ή να επιβληθεί» ως πρωθυπουργός αν η αριστερά νικήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου.

«Ο κ. Μπαρντελά είναι ο Μακρόν με επικάλυψη ρατσισμού», επιτέθηκε, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «κάνει προεκλογική εκστρατεία για να έχουμε έναν πρωθυπουργό του RN (καθώς) περνάει τον χρόνο του χτυπώντας μας».

Ελεύθερη πτώση για Μακρόν

Στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, μολονότι δεν έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ, αυτό της κρίσης με τα κίτρινα γιλέκα το 2018: χάνει 4 μονάδες και βρίσκεται στο 28% στο βαρόμετρο του Ipsos για την La Tribune.

Η ίδια τάση παρουσιάζεται και στα ποσοστά που δίνει δημοσκόπηση του Ifop για την Journal du Dimanche, όπου χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο 26%, ενώ ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Ατάλ χάνει επίσης έδαφος (-4 μονάδες), αλλά παραμένει δημοφιλής γύρω στο 40%.

Παγιδευμένο ανάμεσα στον Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το προεδρικό στρατόπεδο καλεί σε «δημοκρατικό άλμα» κατά των «άκρων» στον πρώτο γύρο των εκλογών.

«Η χώρα μας χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, υπεύθυνη και λογική, ικανή να δράσει και να ρίξει τους τόνους», δήλωσε στην La Tribune η πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον Πιβέ.

πηγή cnn.gr/

Διαβάστε επίσης