Στις 15 Οκτωβρίου ορίστηκε η έναρξη της συγκομιδής ακτινιδίων παρά την κλιματική αλλαγή, που αναγκάζει σε επίσπευση των εργασιών.
Τις ανησυχίες των καλλιεργητών της Πέλλας και της Ημαθίας για τα στενά χρονικά περιθώρια στην συλλογή μεταφέρει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη.
Ο Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Σκύδρας θεωρεί ότι αν η συγκομιδή ξεκινήσει όπως ορίζεται από το υπουργείο τότε θα υπάρξει πρόβλημα κατά την αποθήκευση του προϊόντος. «Θα έπρεπε να δοθεί άδεια σε Ημαθία και Πέλλα για την έγκαιρη συγκομιδή, προκειμένου να μην είναι αυξημένα τα ζάχαρα, όταν θα μαζευτούν τα φρούτα».
Ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί τις αλλαγές του καιρού και περιμένει τις ανάλογες προσαρμογές από τους αρμόδιους. «Πρέπει να δοθεί η άδεια από το υπουργείο να ξεκινήσουμε νωρίτερα το μάζεμα, όπως ζητήσαμε εγγράφως μέσω της περιφέρειας, από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, που ορίζει την έναρξη της συγκομιδής».
Έχουμε φτάσει στην ημερομηνία για το μάζεμα και όταν θα δοθεί η συγκατάθεση, τότε όλοι μαζί θα προσπαθούν να προλάβουν το μάζεμα σε ελάχιστο χρόνο και με το υπάρχον έλλειμμα εργατικών χεριών, θα είναι πολύ δύσκολο, λέει ο κ. Τοπαλίδης.
Υπάρχει πρόστιμο και διοικητικές συνέπειες, εάν κάποιος αγρότης δεν συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει στα ακτινίδια.
Στο Λιποχώρι Πέλλης ακτινίδια καλλιεργούν 40 παραγωγοί και η φετινή συγκομιδή αναμένεται στο ένα εκατ. κιλά που θα διοχετευθούν κυρίως στο εξωτερικό. Όταν θα γίνουν μαλακά τότε δεν θα είναι διαθέσιμα για το εμπόριο.
Όλα γίνονται με την μονάδα μέτρησης ζαχάρων και οι καρποί πρέπει να βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης
Σύμφωνα με τον κ. Τοπαλίδη, «Θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει το υπουργείο για να μην τρέχουμε στο παρά πέντε. Η ζημία θα είναι για τους συνεταιρισμούς και τους εμπόρους, καθώς τα ζάχαρα έχουν ήδη φτάσει στα 7 ΒRΙΧ και δεν θα είναι καλή η συντήρηση του φρούτου στα ψυγεία».