α μπορούσε να ερμηνευτεί και ως πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ρίξει επισήμως την πρώτη, πιο ισχυρή έως σήμερα, τροχιοδεικτική βολή για τη (συνολική) προεκλογική στρατηγική του – αν όχι να καθορίσει την αφετηρία μιας νέας περιόδου στο πολιτικό σκηνικό, που θα… δείχνει ακόμα πιο έντονα προς ένα εκλογικό φθινόπωρο. Οπως και να το «διαβάσει» κανείς, η απόφαση του Πρωθυπουργού να καλέσει στις 6 Ιουλίου, λίγα 24ωρα πριν από την είσοδο της κυβέρνησης στον τελευταίο χρόνο της συνταγματικής θητείας της, τους πολιτικούς αντιπάλους του σε «μάχη» κορυφής στη Βουλή με θέμα την κοινωνική πολιτική, λέει πολλά για τις πολιτικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος, τους οξείς τόνους που αναμένονται όλο το καλοκαίρι, έως και για την πλήρη εμπέδωση του προεκλογικού σκηνικού. Και αυτό γιατί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στις 6 Ιουλίου, ο Μητσοτάκης δεν θέλει να μείνει μόνο σε απολογισμό τριετίας και στα μηνύματα περί κοινωνικής φροντίδας σε μεσαία τάξη, ευάλωτους και «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες (νέοι, συνταξιούχοι, αγρότες κ.ά.), αλλά θα επιδιώξει να μιλήσει «προγραμματικά», προτάσσοντας βήματα (και) «επόμενης τετραετίας», χωρίς προφανώς να αποκλείεται διεύρυνση της συζήτησης σε άλλα πεδία.
Τον ίδιο στόχο άλλωστε, δηλαδή αυτόν του απολογισμού με την παράλληλη δημιουργία νέου προγραμματικού πλαισίου, έχουν οι συνεχιζόμενες περιοδείες κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε προγραμματίσει εδώ και μέρες να βρεθεί (χθες, μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη) στην Κόρινθο με αιχμή τα έργα αποκατάστασης στη Διώρυγα. Γαλάζιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά για τις επισκέψεις ανά την επικράτεια ότι «όλος ο Ιούλιος είναι κλεισμένος…».
Το καθεστώς εγρήγορσης όλων κομματικών επιτελείων για κάλπες, παρά τις γνωστές θέσεις του Μητσοτάκη για τους λόγους (θεσμικούς, για παράδειγμα) εξάντλησης της τετραετίας, δείχνει επίσης η παρασκηνιακή κινητικότητα, τουλάχιστον στον άξονα Ηρώδου Αττικού και κομματικής έδρας στην Πειραιώς, για έγκαιρη κάλυψη των (κενών) των ψηφοδελτίων. Ο εκλογικός ορίζοντας δεν έχει κλειδώσει στο μυαλό του Πρωθυπουργού, όπως διαμηνύουν ενημερωμένες πηγές, εκτιμώντας άρα ως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του Σεπτεμβρίου, αλλά και σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να προεξοφλούνται οι πρωθυπουργικές αποφάσεις. «Δουλεύουμε απερίσπαστοι, δεν κατεβάζουμε μολύβια» είναι το μήνυμα που επιμένει από την πλευρά του να στέλνει ενδοκυβερνητικά το πρωθυπουργικό γραφείο.
Αστάθμητοι παράγοντες
Ο χρόνος των εκλογών επηρεάζεται σε σχέση και με τη διαχείριση του κλίματος με την Τουρκία εντός του καλοκαιριού, ως ενός από τους σημαντικούς, αστάθμητους παράγοντες, που φαίνεται να υπολογίζει προσεκτικά η κυβέρνηση (μαζί με εκείνον – μεταξύ άλλων – της αντιπυρικής προστασίας) στο φόντο της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής. Δηλαδή μπροστά σε ένα κομβικό διάστημα περίπου 35 ημερών, εν μέσω απαιτητικής συγκυρίας διαχείρισης «μετώπων» σε διάφορα επίπεδα (εξωτερική πολιτική, ενεργειακή ακρίβεια, αστάθεια από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία κ.ο.κ.).
Με τη συμμετοχή του στις δύο κρίσιμες γεωπολιτικές Συνόδους Κορυφής (ΕΕ και ΝΑΤΟ) σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη, πάντως, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει ηρεμία στο πεδίο με την Τουρκία, χωρίς επιστροφή στα δύσκολα 24ωρα του 2020 στο Αιγαίο και εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με την απέναντι πλευρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, παρά τα επαναλαμβανόμενα «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα εξακολουθεί να μένει σε ετοιμότητα για τον «παράγοντα Τουρκία», ενώ η σκυτάλη των διεθνών επαφών του Μητσοτάκη περνά την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιουλίου, στο Στρασβούργο όπου αναμένεται παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίως για την αλλαγή εικόνας της χώρας εν μέσω κρίσεων πηγή tanea.gr