Στην πρώτη ομιλία του ενώπιον των Αρχών της Μάλτας, όπου μετέβη σήμερα για το αποστολικό του ταξίδι, ο Πάπας Φραγκίσκος παρομοίασε το νησί ως την “καρδιά της Μεσογείου”, τονίζοντας πως “δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχαίες χαρτογραφικές παραστάσεις της Μεσογείου το ανεμολόγιο βρισκόταν συχνά κοντά στο νησί της Μάλτας”.
Μιλώντας αλληγορικά για τη σημασία των τεσσάρων ανέμων, ο Ποντίφικας επικεντρώθηκε στον Βόρειο και στον Δυτικό. “Ο Βόρειος άνεμος συχνά αναμιγνύεται με τον Δυτικό. Αυτή η Ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά η νεολαία της, στην πραγματικότητα μοιράζεται δυτικούς τρόπους ζωής και σκέψης” είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Στην συνέχεια της αλληγορικής ομιλίας του, ο Πάπας μίλησε και για τον Νότιο άνεμο, επισημαίνοντας το μείζον θέμα του μεταναστευτικού. “Από εκεί (Νότο) έρχονται πολλά αδέρφια και αδερφές σε αναζήτηση ελπίδας” που Αρχές και πληθυσμός της Μάλτας υποδέχθηκαν κατά καιρούς. Ο Ποντίφικας τους ευχαρίστησε “για το καλωσόρισμα στο όνομα του Ευαγγελίου, της ανθρωπιάς και της τυπικής αίσθησης φιλοξενίας των Μαλτέζων” ενώπιον των προσφύγων, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως “σύμφωνα με τη φοινικική ετυμολογία, Μάλτα σημαίνει “ασφαλές λιμάνι” ” και τονίζοντας πως “το mare nostrum δεν μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο στην Ευρώπη”.
Το εμβληματικότερο σημείο της ομιλίας του Ποντίφικα όμως, στο οποίο επικεντρώνουν την προσοχή τους τα Ιταλικά ΜΜΕ, είναι η αναφορά που έκανε κατά τη διάρκεια της περιγραφής του Ανατολικού ανέμου, αφιερωμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Υπάρχει και ο Ανατολικός άνεμος που φυσάει συχνά τα ξημερώματα. Ο Όμηρος το ονόμασε «Ευρώ». Αλλά ακριβώς από την Ανατολική Ευρώπη, από την Ανατολή όπου αναδύεται για πρώτη φορά το φως, έχει έρθει το σκοτάδι του πολέμου” τόνισε ο Πάπας Μπεργκόλιο.
“Νομίζαμε πως οι εισβολές από άλλες χώρες, οι βίαιες οδομαχίες και οι ατομικές απειλές ήταν σκοτεινές αναμνήσεις από ένα μακρινό παρελθόν. Όμως ο παγωμένος άνεμος του πολέμου, που φέρνει μόνο θάνατο, καταστροφή και μίσος, έχει σαρώσει τις ζωές πολλών και τις μέρες όλων” είπε ο Ποντίφικας.
Σε αυτό το σημείο ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς όμως να τον κατονομάσει ποτέ, όπως άλλωστε από την αρχή των εχθροπραξιών: “Και ενώ για άλλη μια φορά κάποιοι ισχυροί, εγκλωβισμένοι δυστυχώς στις αναχρονιστικές διεκδικήσεις εθνικιστικών συμφερόντων, προκαλούν και υποκινούν συγκρούσεις, οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να χτίσουν ένα μέλλον που είτε θα είναι μαζί είτε δεν θα είναι”.
Ο Ποντίφικας έκλεισε αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του λέγοντας “τώρα, στη νύχτα του πολέμου που απλώθηκε πάνω στην ανθρωπότητα, παρακαλώ, μην αφήσουμε το όνειρο της ειρήνης να χαθεί”.
ertnews.gr