Αρχική Υγεία και Διατροφή Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μετά το φαγητό; Γιατρός αποκαλύπτει το λόγο

Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μετά το φαγητό; Γιατρός αποκαλύπτει το λόγο

Από antwnio

  Μήπως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που αισθάνονται την ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα αμέσως μετά το φαγητό; Τότε μάλλον σας ενδιαφέρουν αυτά που μοιράστηκε πρόσφατα στο TikTok ο Δρ Τζόζεφ Σαλχάμπ. Ότι δηλαδή αυτό «δεν οφείλεται στο ότι η τροφή κινείται αμέσως σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα σας», αντίθετα λέει πως η διαδικασία οφείλεται στο ότι μέσα σε περίπου 20-30 λεπτά μετά το φαγητό, το τέντωμα του στομάχου σας στέλνει στον εγκέφαλο σας ένα σήμα ότι είστε γεμάτοι φαγητό.

«Όταν τρώτε και νιώθετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα αμέσως μετά, αυτό είναι κάτι που ονομάζεται γαστροκολικό αντανακλαστικό», εξήγησε ο γαστρεντερολόγος. Το NHS γράφει ότι αυτό «είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό που εμφανίζεται ως απόκριση σε τέντωμα του στομάχου μετά την κατανάλωση ενός γεύματος και την άφιξη των υποπροϊόντων για την πέψη στο λεπτό έντερο». Έτσι, «το έντερο σας αρχίζει να συσπάται για να κάνει περισσότερο χώρο για το φαγητό», είπε ο γιατρός. Αυτό το αντανακλαστικό σας κάνει να νιώθετε ότι πρέπει να πάτε το συντομότερο δυνατό, ειδικά μετά το πρωινό, λέει το NHS. Αλλά δεν είναι ότι το φαγητό «περνάει ακριβώς από μέσα σου» – κυρίως ξεφορτώνεσαι τα παλιά κόπρανα και το νερό.

Επίσης ο ειδικός υποστηρίζει πως όσοι έχουν Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ή IBS μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στο αντανακλαστικό. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι έχουν κοιλιακό άλγος και κράμπες μετά το φαγητό. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και διάρροια. «Οι συσπάσεις του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πολύ ισχυρές» για όσους έχουν IBS, αποκάλυψε. Εάν παρατηρήσετε παρόμοια συμπτώματα, ο γαστρεντερολόγος συνιστά να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

    Τα ανθρακούχα ποτά, τα ζαχαρούχα ποτά, το ποτό, τα γαλακτοκομικά, τα τηγανητά, ακόμη και ορισμένα εσπεριδοειδή μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, πρόσθεσε, αν και δεν είναι ένα για όλα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε IBS.πηγή cibum.gr

Διαβάστε επίσης