Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία θα εστιάζει στις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συνεργασία, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, από το Σότσι της Ρωσίας.
Η ίδια σημείωσε ότι η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει τη συνεργασία στους τομείς Τουρισμού – Πολιτισμού και Παιδείας, αλλά και τις διεθνείς περιφερειακές εξελίξεις.
«Προφανώς θα συζητηθούν και όλα τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» τόνισε, ενώ ερωτηθείσα για το αν η συνάντηση των δύο ηγετών επηρεάζεται από τις, σε σημαντική κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, επαφές του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο αναφορικά με τα τεκταινόμενα και τα μελλούμενα στην Ουκρανία, υπογράμμισε:
«Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πάντα μια χώρα που δεν κηρύττει μόνο, αλλά εφαρμόζει και στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και είναι υπέρ του ειρηνικού τρόπου επίλυσης των όποιων ζητημάτων. Αυτή είναι η θέση μας. Έχουμε τοποθετηθεί και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι από τις χώρες (η Ελλάδα) που είναι πάντα υπέρ του διαλόγου – των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, ειδικά για τα μεγάλα ζητήματα, και η θέση αυτή προφανώς δεν αλλάζει. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο αυτές λύνονται με τον διάλογο, και όλη η προσπάθεια η διπλωματική που γίνεται είναι ακριβώς για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση».
Σε ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείσα για το αν ο πρωθυπουργός με την συνάντηση αυτή θέλει να στείλει ενδεχομένως ένα μήνυμα στην Τουρκία, λόγω και των σχέσεών της με τη Ρωσία, υπογράμμισε: «Η Ρωσία έχει βαρύνοντα λόγο και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Έχουν υπάρξει τοποθετήσεις και του Λαβρόφ πριν από ένα χρόνο στην Αθήνα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ότι τα όποια ζητήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και με βάση τους κανόνες και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Αναφορικά με προοπτική για τις τιμές του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το 45% αυτού που έρχεται στη χώρα εισάγεται από τη Ρωσία (στοιχεία 2019), η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι και η Ενέργεια και η Προμήθεια Ενέργειας είναι στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Για την τριμερή Ελλάδα – Κύπρου – Ισραήλ στην οποία εστάλησαν ηχηρά μηνύματα κατά της τουρκικής προκλητικότητας, η κ. Πελώνη υπογράμμισε την από κοινού στήριξη τόσο του project του EastMed όσο και όλων των projects κοινού ενδιαφέροντος που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας: «Υπάρχει το μνημόνιο που υπεγράφη για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και για την “πράσινη ενέργεια” μέσω Αιγύπτου».
Πηγή: ΕΡΤ