Αρχική Κοινωνια ΠΕΔΚΜ: Η αυτοδιοίκηση τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου

ΠΕΔΚΜ: Η αυτοδιοίκηση τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου

Από antwnio

Φόρο τιμής στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης από το τουρκικό κράτος απέτισε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, δήμοι, Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνο Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων στις 24/4/1998», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας της πόλης, της αστυνομίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων και Μικρασιατικών Συλλόγων.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στον αύλειο χώρο του ναού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, εκπροσωπώντας τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένδειξη σεβασμού προς τα αθώα θύματα και στο διαχρονικό πένθος που κρατούν άσβεστα στην ιστορική μνήμη την αποτρόπαια εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Μέσα από την εκδήλωση ζωντάνεψαν οι μνήμες του μεγάλου ξεριζωμού και της γενοκτονίας, που κορυφώθηκε με την μεταφορά τους στην Ελλάδα με κάθε τρόπο.

Σε δήλωση του για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης τόνισε:

«Ιερή μνήμη για τους αδικοχαμένους αδελφούς της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολής. Για πάντα ζωντανή στην ψυχή μας η μνήμη τους, θα περνά από γενιά σε γενιά στα παιδιά μας.

Η σημερνή ημέρα, είναι Ημέρα Μνήμης και τιμής στα θύματα της γενοκτονίας. Εξάλλου, η μνήμη είναι η μητέρα της σοφίας, όπως είπε ο Αισχύλος, και εμείς έχουμε χρέος και ευθύνη αυτή τη μελανή σελίδα της ιστορίας να τη σεβόμαστε, να την μελετάμε και να μην τηξεχνάμε».

Ο σταυρός του γένους μας

Στο ρόλο της Εκκλησίας, που έχει χρέος της να μνημονεύει, να θυμάται ζώντες και κεκοιμημένους, αλλά και στην προσπάθεια των Ελλήνων που παρά τον ξεριζωμό τους και τις δυσκολίες που πέρασαν, δημιούργησαν στη νέα πατρίδα νέες εστίες, αναφέρθηκε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

«Η εκκλησία και η πολιτεία», είπε, «συναντούν και πάλι σήμερα έναν σταυρό του γένους μας. Τον πόνο και την οδύνη για το Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Καποδοκία, την Ιωνία και την Ανατολική Θράκη. Σήμερα θυμόμαστε μια πληγή του γένους μας που μένει ανοιχτή και δεν πρέπει να ξεχαστεί.  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το μαρτύριο που πέρασαν οι πρόγονοι μας που ήρθαν πρόσφυγες σ΄ αυτό τον τόπο, όμως αυτοί πίστευαν για αυτό και στάθηκαν ξανά στα πόδια τους. Το σημερινό μνημόσυνο είναι ελπίδα Ανάστασης, μια προσευχή για εκείνους και για μας, για τη συνέχεια μας».

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας η  αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αηδονά τόνισε ότι η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενός σπουδαίου τμήματος του Ελληνισμού αποτέλεσε μια τραγωδία. Έκανε λόγο για σκόπιμη εξόντωση των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο.

«Αυτό μας πονά, μας θυμώνει, ταυτόχρονα όμως μας πεισμώνει, αποτελώντας ζωντανή ιστορική μνήμη για όλους τους Έλληνες, η οποία δεν αλλοιώνεται, ούτε αμφισβητείται» σημείωσε η ίδια.πηγή .thestival.gr

Διαβάστε επίσης