Αποκαλυπτικός ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, την ώρα που στην Ευρώπη συνεχίζεται το παζάρι για το ποιος θα εξαιρεθεί απ’ τις κυρώσεις για αγορά φυσικού αερίου απ’ τη Ρωσία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ιταλός ηγέτης ουσιαστικά αποδόμησε την ιστορία με την αυστηρότητα των Βρυξελλών γύρω απ’ το θέμα των κυρώσεων για όσους τις παρακάμπτουν, ικανοποιώντας την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.
Ο Ντράγκι δήλωσε βέβαιος ότι η απαίτηση της Μόσχας δεν θα οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού και σύμφωνα με το Reuters επισήμανε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση, παρότι η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας ενδέχεται να παραβιάσει τις κυρώσεις της Ε.Ε.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» για την κατάσταση του εφοδιασμού για «έναν ανόητο λόγο» ότι υπήρχε έλλειψη σαφήνειας στους κανόνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι μια τόσο γκρίζα ζώνη εδώ», είπε, μιλώντας στα Αγγλικά.
Ο Ντράγκι είπε ότι πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του.
«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών που εισάγει η Ρωσία.
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».
Η Ιταλία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητά επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν «συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη». «Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Η Ε.Ε. χορεύει στον ρυθμό του Όρμπαν
Οι δύσκολες συζητήσεις εντός της Ε.Ε. για να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζονται και σήμερα, με τις Βρυξέλλες να έχουν προτείνει αντίμετρα που ενδεχομένως να φτάσουν έως και την οικονομική βοήθεια την Ουγγαρία, αλλά και άλλες παραχωρήσεις προς χώρες όπως η Σλοβακία και η Βουλγαρία.
Ωστόσο, η Βουδαπέστη φαίνεται να απορρίπτει τις ευρωπαϊκές προτάσεις και ετοιμάζεται να πιέσει για να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια είναι πολύ μεγάλη.
Μετά τις σημερινές συζητήσεις ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σζιτζάρτο, υπογράμμισε «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόταση για λύση που θα μας βοηθούσε να διαχειριστούμε τα εκρηκτικά αποτελέσματα από το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».
Η Ουγγαρία παίρνει το 65% του πετρελαίου της από ρωσικό αγωγό με τον Σζιτζάρτο να δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να στηρίξει εμπάργκο σε παραδόσεις μέσω θαλάσσης, αλλά όχι να κλείσουν οι κάνουλες των αγωγών.
Παράλληλα, η Βουδαπέστη, σε περίπτωση που κλείσει τον αγωγό με τη Ρωσία και αρχίσει να λαμβάνει πετρέλαιο από αγωγό μέσω Κροατίας, ζητά να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους από το Ζάγκρεμπ.
Τα ρεπορτάζ των Reuters και Financial Times καταγράφουν τη σκλήρυνση της στάσης της Βουδαπέστης, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση Όρμπαν από την Κομισιόν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ως εκ τούτου η σημερινή συνάντηση έληξε χωρίς τελική συμφωνία για τις κυρώσεις, με την Επιτροπή να υποστηρίζει ότι έγινε κάποια πρόοδος.
Η Βουλγαρία στρέφεται στις ΗΠΑ για LNG
Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να την βοηθήσουν μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιούνιο στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazprom», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Gazprom διέκοψε στις 27 Απριλίου τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, πάνω από το 90% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία.
Η Βουλγαρία διεξάγει συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου και επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες για να παραλαμβάνει LNG μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Έχει επίσης ζητήσει να πραγματοποιηθούν κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.πηγή efsyn.gr