Αρχική Διεθνη Νεα Ο Μπορέλ παραδέχεται το λάθος που υποσχέθηκε στην Ουκρανία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Μπορέλ παραδέχεται το λάθος που υποσχέθηκε στην Ουκρανία ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από antwnio

Η Δύση έκανε λάθος υποσχόμενος την ένταξη στην Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

“Υπάρχουν στιγμές που θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει καλύτερα. Για παράδειγμα, προτείναμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Νομίζω ότι ήταν λάθος να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορούσαμε να εκπληρώσουμε ,” αυτός είπε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας παραδέχτηκε επίσης ότι η Δύση είχε κάνει λάθη όταν οικοδομούσε σχέσεις με τη Ρωσία. «Έτσι, χάσαμε την ευκαιρία να φέρουμε τη Ρωσία πιο κοντά στη Δύση για να την αποτρέψουμε», είπε.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ως απάντηση σε αίτημα για βοήθεια από τους αρχηγούς των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια κατοχής ουκρανικών εδαφών, αλλά στοχεύει στην «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της χώρας. Αργότερα δήλωσε ότι ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας ήταν η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη. Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν, είναι κρίσιμο για τη Ρωσία γιατί είναι το «ελάχιστο εδαφικό φράγμα» που χρειάζεται η χώρα για να αποκρούσει επιθέσεις από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης