106 ημέρες έχουν περάσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το σφυροκόπημα συνεχίζεται, ενώ στις απειλές για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προστίθεται «αποκάλυψη» φιλορώσου αξιωματούχου από την κατεχόμενη Ζαπορίζια, σύμφωνα με την οποία «τα πρώτα φορτία με ουκρανικά σιτηρά έφυγαν μέσω της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαία, με προορισμό τη Μέση Ανατολή». Είπε μάλιστα ότι τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί με την Τουρκία.
Στον απόηχο της συνάντησης Λαβρόφ – Τσαβούσογλου η Ουκρανία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση της Άγκυρας, λέει ότι η ρωσική υπόσχεση να μην εκμεταλλευθεί ναυτιλιακούς διαδρόμους για να επιτεθεί στην Οδησσό «δεν είναι αξιόπιστη».
Αίτημα αποναρκοθέτησης της Μαύρης Θάλασσας και δημιουργίας ζώνης ασφαλούς διέλευσης από την ουκρανική πλευρά εγείρει το Κρεμλίνο για την απελευθέρωση των σιτηρών.
Η Τουρκία υποστηρίζει την ρωσική θέση παζαρεύοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην «απελευθέρωση των σιτηρών».
«Εκτός από δημητριακά, τι άλλα αγαθά έκλεψες από την Ουκρανία;»
Το ερώτημα τέθηκε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Λαφρόφ – Τσαβούσογλου από τον Ουκρανό δημοσιογράφο Muslim Umerow που εκπροσωπούσε τη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαμογελώντας, απάντησε: «Εσείς οι Ουκρανοί ανησυχείτε πάντα για το τι μπορείτε να κλέψετε και νομίζετε ότι όλοι έτσι σκέφτονται.
«Οι στόχοι μας εκεί είναι ξεκάθαροι, θέλουμε να σώσουμε τους ανθρώπους από την πίεση του νεοναζιστικού καθεστώτος. Δεν εμποδίζουμε το σιτάρι. Για να φύγει από τα λιμάνια, πρέπει να δώσει την εντολή ο κ. Ζελένσκι, αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Umerov, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη για την ουκρανική δημόσια τηλεόραση, εξήγησε ότι είχε σηκώσει το χέρι του αλλά «δεν τον άφηναν να μιλήσει» κι έτσι πήρε το ρίσκο να διακόψει τη συνέντευξη Τύπου «επειδή όλη η Ουκρανία περιμένει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα».
Εν μέσω επιδείνωσης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» ότι η Ρωσία «κλέβει» τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για να τις πουλήσει με σκοπό το κέρδος.
Την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει και εξάγει ουκρανικά σιτηρά, ιδιαίτερα στην Τουρκία.
Όσον αφορά τη μεσολάβηση που προτείνει – η Τουρκία φαίνεται να ζήτησε ως αντάλλαγμα να αγοράζει τα ουκρανικά σιτηρά με έκπτωση 25%.
Την ώρα που διεθνείς παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη επισιτιστική κρίση, χιλιάδες τόνοι σιτηρών δεν μπορούν να εξαχθούν από την Ουκρανία εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που πραγματοποιούν στη Μαύρη Θάλασσα οι ρωσικές δυνάμεις.
«Η Τουρκία δεν έχει αρκετή ισχύ στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου και των ουκρανικών λιμανιών», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών Σέρχι Ιβασσένκο. Είπε ότι θα χρειαστούν 3 έως 4 μήνες για να αφαιρεθούν οι θαλάσσιες νάρκες και είπε ότι οι Ρώσοι ήταν αυτοί που έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία θα επωφεληθούν από το σχέδιο εξαγωγών που αποκλείει άλλους πιθανούς ναυλωτές.
«Βρίσκουμε αυτό το σχέδιο λογικό και το θεωρούμε εφικτό», είπε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ.
Το σχέδιο, ωστόσο, θα απαιτούσε διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πρόσθεσε.
Υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, εάν συμμετάσχει στο σχέδιο, λέγοντας ότι αυτό φαινόταν «πολύ θεμιτό».
Οι εξαγωγές σιτηρών εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν και πάλι ότι το μπλοκ δεν επέβαλε κυρώσεις στα τρόφιμα.
«Το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει σε όπλα τις προμήθειες τροφίμων και έχει δημιουργήσει ιστό ψεύδους σοβιετικής προέλευσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τη δημιουργία ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξαγωγών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.
Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση, τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC, Ντένις Μαρτσούκ.
πηγή ertnews.gr