Ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας Μικολάιβ, σε μία από τις τρεις εκρήξεις που ακούστηκαν εκεί νωρίς το πρωί, είπε μάρτυρας του Reuters.
Ο πύραυλος κατέστρεψε τη μία πτέρυγα του κτηρίου στην περιοχή του κέντρου της πόλης, αφήνοντας έναν τεράστιο κρατήρα. Σύμφωνα με μάρτυρα, τουλάχιστον ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο. Οι κάτοικοι του κτιρίου είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο όταν ο πύραυλος έπεσε στο κτήριο. Ένας κάτοικος είπε ότι ο νεκρός βρισκόταν μέσα το υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε. Ένας δημοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε τον πύραυλο ως S-300.
Η Μόσχα ενέτεινε τη Δευτέρα τις επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών με drone καμικάζι στην πρωτεύουσα, ενώ ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα σύνορα.
Το αεροπλάνο έπληξε μια κατοικημένη περιοχή του Yeysk, μια πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Ο τελικός απολογισμός ήταν 13 νεκροί και 19 τραυματίες, ανέφερε το υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο επικαλείται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, καθώς η έρευνα για επιζώντες ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη μετά τη συντριβή που προκάλεσε τεράστια φωτιά σε κατοικημένη περιοχή.
Η Μόσχα πιστεύεται ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης στον οκτάμηνο πόλεμο της στην Ουκρανία, ασκώντας μια τιμωρητική πολιτική χτυπώντας ενεργειακές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα, μια κίνηση που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζει ότι θα αποδυναμώσει την αντίσταση.
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πέντε πλήγματα στο Κίεβο και εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Σούμι και τις κεντρικές περιοχές του Ντνιπροπετρόβσκ, στερώντας την ηλεκτρική ενέργεια σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά.
Η Ουκρανία είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων ένα παντρεμένο ζευγάρι που περίμενε μωρό και άλλοι τέσσερις στη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι. Ο ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να καταγράψει ακόμη ένα επίτευγμα: σκότωσε άλλη μια έγκυο», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε κυρώσεις από την ΕΕ στο Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drones. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε drones να πέφτουν χαμηλά πάνω από το κέντρο του Κιέβου τη Δευτέρα, καθώς η αστυνομία προσπάθησε να τα καταρρίψει με αυτόματα όπλα και ο καπνός υψώθηκε από τις εκρήξεις σε όλη την πόλη. «Είδα έναν έντονο πορτοκαλί παφλασμό… Το σπίτι έτρεμε», είπε η κάτοικος Tamara Beroshvili. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε οκτώ ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο ρωσικούς πυραύλους κρουζ τη Δευτέρα.
Το Ιράν αρνείται ότι εξάγει όπλα σε οποιαδήποτε πλευρά, αλλά η Ουάσιγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν, μετά τη σειρά πληγμάτων στην Ουκρανία με drones που το Κίεβο και οι ΗΠΑ θεωρούν πως ήταν ιρανικής κατασκευής.
Τα χτυπήματα έρχονται ακριβώς μια εβδομάδα αφότου ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν βροχή στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις στις 10 Οκτωβρίου στο μεγαλύτερο κύμα επιθέσεων των τελευταίων μηνών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 105 και προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις του περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει αυτή την τρομοκρατία. Όταν μιλάμε για την ανάγκη της Ουκρανίας για αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, μιλάμε για αληθινές ζωές που αφαιρούν οι τρομοκράτες», είπε. «Αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Όσο μικρότερες είναι οι τρομοκρατικές δυνατότητες της Ρωσίας τόσο ταχύτερα θα τελειώσει ο πόλεμος», έκρινε.
Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την κατηγορία του Κιέβου ότι η Ρωσία επιτέθηκε χθες κυρίως με ιρανικού σχεδιασμού UAVs. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 37 τέτοια τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αρκετούς πυραύλους Κρουζ από το βράδυ της Κυριακής, υποστήριξε.
Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από την G20 και άλλους διεθνείς οργανισμούς μετά τις νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα. «Αυτοί που δίνουν εντολή να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών προκειμένου να παγώσουν άμαχοι και οργανώνουν γενική επιστράτευση για να γεμίσουν το μέτωπο με πτώματα σίγουρα δεν μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους ηγέτες της G20. Έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η ρωσική υποκρισία. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να αποβληθεί από όλους τους οργανισμούς», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.
Τα στρατολογικά γραφεία στη Μόσχα, που είναι ανοικτά εδώ και σχεδόν έναν μήνα, έκλεισαν χθες, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Στεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος εκτίμησε πως η ρωσική πρωτεύουσα στρατολόγησε την ποσόστωση που της αναλογούσε για την αποστολή ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αντάλλαξε περισσότερους από 100 αιχμαλώτους με τη Ρωσία στην πρώτη ανταλλαγή γυναικών με τη Μόσχα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, η σύμμαχος της Μόσχας, Λευκορωσία, δήλωσε ότι έως και 9.000 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 170 τανκς θα αναπτυχθούν στη χώρα για τη δημιουργία μιας νέας κοινής δύναμης, η οποία είπε ότι θα είναι μοναδικά αμυντική και στοχεύει στην ασφάλεια των συνόρων της.
Στο νότο, τα ουκρανικά στρατεύματα ωθούνται όλο και πιο κοντά στη μεγάλη πόλη Χερσώνα, ακριβώς βόρεια της Κριμαίας. Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι προσάρτησε.
Η κυβέρνηση του Καναδά επέβαλε κυρώσεις σε δημοσιογράφους, σε μέσο ενημέρωσης και σε πρόσωπα που κρίνει πως αποτελούν «συνεργούς στην παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Οτάβα χθες Δευτέρα. «Ο πόλεμος του ρωσικού καθεστώτος βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση», επιχειρηματολόγησε η Μελανί Ζολί, η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.
Πηγή: Reuters, AFPertnews.gr