Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην Ουκρανία, με πολλά κράτη να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.
Λευκός Οίκος: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί “ανά πάσα στιγμή”
«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.
«Δεν λέμε ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.
Η ΕΕ δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία
Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ανάφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωράει σε εκκένωση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ». «Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό» συμπληρώνει.
ΥΠΕΞ: Έκτακτη ανακοίνωση για τους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία
Έκτακτη ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Παρασκευής. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο”.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:
- Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
- Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
- Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
- Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr
- Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev
Η Βρετανία ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία
Η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης.
«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».
Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.
Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ακόμα, η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».
Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.
Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.
Φον ντερ Λάιεν: Κυρώσεις στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα αν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία
Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ