Αρχική Διεθνη Νεα Ουκρανία: Η σκληροτράχηλη 93η Ταξιαρχία μπήκε στο νότιο μέτωπο της αντεπίθεσης

Ουκρανία: Η σκληροτράχηλη 93η Ταξιαρχία μπήκε στο νότιο μέτωπο της αντεπίθεσης

Από antwnio

Οι Ουκρανοί διοικητές στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στο “ρήγμα” που άνοιξαν η 35η και 37η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ουκρανικού Ναυτικού στις ρωσικές γραμμές κοντά στην πόλη Βελίκα Νοβοσίλκα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ την περασμένη εβδομάδα.

Οι τελευταίες αφίξεις είναι από τις πιο σημαντικές. Μέρος της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού πέρασε από το “ρήγμα” κάποια στιγμή πριν από τη Δευτέρα και έφτασε στο Στορόζεβε, τρία μίλια νότια της Βελίκα Νοβοσίλκα, για να βοηθήσει τους πεζοναύτες να απωθήσουν μια αντεπίθεση της ρωσικής 60ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων τη Δευτέρα.

Τα συντρίμμια των ρωσικών οχημάτων BMP και των αρμάτων T-80 -καθώς και οι σοροί των νεκρών Ρώσων- υπενθυμίζουν τη μαχητική ικανότητα της 93ης Ταξιαρχίας, όπως και οι Ρώσοι που αιχμαλώτισαν οι Ουκρανοί καθώς η αντεπίθεση της Δευτέρας απέτυχε.

Η 93η Ταξιαρχία των περίπου 3.000 στρατιωτών είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες μονάδες μάχης της Ουκρανίας. Συγκροτήθηκε το 1992 ως μία από τις πρώτες μετασοβιετικές ταξιαρχίες του Κιέβου.

Η 93η δεν διαθέτει αρκετό εξοπλισμό δυτικής κατασκευής όπως, ας πούμε, η νέα 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Ακόμη και η 35η και η 37η Ταξιαρχία Πεζοναυτών κινούνται κυρίως με ένα μείγμα αμερικανικών, βρετανικών και τουρκικών τεθωρακισμένων φορτηγών και γαλλικών οχημάτων αναγνώρισης.

Τα έξι τάγματα αρμάτων και πεζικού της 93ης ταξιαρχίας αντίθετα επιχειρούν με αναβαθμισμένα πρώην σοβιετικά άρματα T-80UK, T-80BVM, T-80BV και T-64BV και οχήματα μάχης BMP-1 και BMP-2.

Αλλά ό,τι στερείται σε αναβαθμισμένο νέο υλικό το αναπληρώνει και με το παραπάνω με την εμπειρία της. Οι στρατιώτες της 93ης Ταξιαρχίας έχουν πολεμήσει και κερδίσει μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που διαρκεί 16 μήνες.

Στα τέλη Μαρτίου του 2022, η 93η Ταξιαρχία ηγήθηκε μιας από τις πρώτες μεγάλες ουκρανικές αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, την πιο ευάλωτη από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Στην πορεία, η 93η συνάντησε τη ρωσική 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία στην πόλη Τρόστιανετς, 50 μίλια βόρεια του Χαρκόβο.

Τα τεθωρακισμένα της 93ης, το πεζικό, το πυροβολικό και οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατατρόπωσαν τη ρωσική μεραρχία.

Πέντε μήνες αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, η 93η εξαπέλυσε άλλη μια αντεπίθεση, αυτή τη φορά γύρω από το Μαζάνιβκα νοτιοδυτικά του Ίζιουμ. Η ταξιαρχία απελευθέρωσε μερικούς οικισμούς, προεξοφλώντας ουσιαστικά την ευρύτερη ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε τρεις εβδομάδες αργότερα.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, δώδεκα ουκρανικές ταξιαρχίες διαπέρασαν τις ρωσικές γραμμές γύρω από το Χάρκοβο, εκδιώκοντας τις εξαντλημένες ρωσικές δυνάμεις και απελευθερώνοντας γρήγορα χίλια τετραγωνικά μίλια της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Η 93η Ταξιαρχία βοήθησε στην απελευθέρωση του Ίζιουμ και στη συνέχεια στράφηκε νότια προς το Μπαχμούτ.

Η συνεχιζόμενη μάχη για το Μπαχμούτ έχει στοιχίσει σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό και στις δύο πλευρές. Αφού πέθαναν κατά χιλιάδες στα ερείπια της βιομηχανικής πόλης για ένα χρόνο, οι Ρώσοι μισθοφόροι κατέλαβαν τελικά το Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα. Αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν αμέσως κατά μήκος των πλευρών της πόλης.

Ένα πρόσφατο βίντεο με ένα BMP-2 της 93ης Ταξιαρχίας να πυροβολεί τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Μπαχμούτ υποδηλώνει ότι η ταξιαρχία άφησε μερικά τάγματα στα ανατολικά, καθώς τα άλλα τάγματά της μετακινήθηκαν προς τα νότια για να συμμετάσχουν στην αντεπίθεση.

Αυτά τα μέρη της 93ης ταξιαρχίας εντάσσονται σε μια αυξανόμενη δύναμη που εκμεταλλεύεται την παραβίαση της ρωσικής άμυνας από το ουκρανικό σώμα πεζοναυτών στις 5 Ιουνίου πέρα από τον ποταμό Μόκρι Γιάλι. Το σώμα που συγκροτήθηκε για την εκμετάλλευση των κερδών στην περιοχή του Μόκρι Γιάλι περιλαμβάνει τώρα μέρος ή το σύνολο τουλάχιστον πέντε ταξιαρχιών εκτός από την 93η: την 25η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης, την 35η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, την 68η Ταξιαρχία Jaeger και τις 128η και 129η Ταξιαρχίες Εδαφικής Άμυνας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας επιτίθενται σε διάφορους άξονες στη Ζαπορίζια και το Ντονέτσκ. Δεν ήταν όλες οι επιθέσεις επιτυχείς. Μια προσπάθεια των 33ης Μηχανοκίνητης και 47ης Ταξιαρχίας Εφόδου του ουκρανικού στρατού να διασχίσουν ένα ρωσικό ναρκοπέδιο ακριβώς νότια της Μάλα Τοκμάτσκα, 40 μίλια δυτικά του Νεσκούτσνε, απέτυχε στις 8 Ιουνίου.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν χρειάζονται να είναι κάθε επίθεση επιτυχημένη. Ο στόχος του Κιέβου ήταν να δημιουργήσει ένα κενό -ένα οποιοδήποτε κενό- κατά μήκος της ρωσικής γραμμής του μετώπου που εκτείνεται σε αυτές τις περιοχές, ώστε οι ενισχύσεις να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το κενό αυτό και να κινηθούν προς την Αζοφική Θάλασσα.

Οι μονάδες που διασχίζουν τον ποταμό Μόκρι Γιαλί ήταν μέχρι στιγμής οι πιο αποδοτικές για το Κίεβο. Πράγμα που βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι Ουκρανοί διοικητές συνεχίζουν να ενισχύουν αυτόν τον άξονα με μεγαλύτερες, βαρύτερες και πιο έμπειρες ταξιαρχίες.

Το αν η δύναμη αυτή μπορεί να διατηρήσει την προωθητική της δυναμική μένει να φανεί. Έχοντας απελευθερώσει μια σειρά χωριών κατά μήκος μιας διαδρομής 10 μιλίων του ποταμού, οι ουκρανικές ταξιαρχίες αντιμετωπίζουν τώρα πυκνότερες ρωσικές οχυρώσεις που φρουρούνται από την 37η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, το 394ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, την 336η Ταξιαρχία Ναυτικού Πεζικού της Φρουράς και τους επιζώντες της 60ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων.

Οι Ουκρανοί διοικητές αναμένουν σαφώς μια πιο σκληρή μάχη νότια του Στορόζεβε και της Μακαρίβκα. Εάν η σκληροτράχηλη 93η Ταξιαρχία δεν μπορεί να διαπεράσει τα ναρκοπέδια και τα χαρακώματα, οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν εφεδρικό σχέδιο. Η 3η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού περιφέρεται βόρεια της Βελίκα Νοβοσίλκα και κρατάει τα εκατό περίπου άρματα T-84 και T-72 σε εφεδρεία, για παν ενδεχόμενο .πηγή .capital.gr

Διαβάστε επίσης