Την ενόχληση της Άγκυρας για την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, απηχούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκιτς.
Από τη μια επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των νέων δηλώσεων στήριξης από Κομισιόν και Τσεχία και από την άλλη κατηγόρησε την ΕΕ πως αδιαφορεί για τις… ελληνικές προκλήσεις και πως «κακομαθαίνει» την Αθήνα.
«Οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα του Προέδρου της θητείας της ΕΕ και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς», είπε ο Μπιλγκιτς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Πρόσθεσε ότι εάν η Τσεχική Προεδρία θέλει να προωθήσει το διάλογο «θα πρέπει ουσιαστικά να απαλλαγούν από την κατάχρηση του στενόμυαλου ελληνοκυπριακού βέτο, που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα».
Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε μάλιστα και μαθήματα… κοινοτικού κεκτημένου στην ΕΕ, λέγοντας ότι η αδιαμφισβήτητη στήριξη των Βρυξελλών στην Αθήνα, «είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο». Μίλησε ξανά για «κακομαθημένη» Ελλάδα με μαξιμαλιστικά αιτήματα και επαναλαμβάνει τα ψεύδη περί παρενοχλήσεων, παραβιάσεων και προκλητικών ενεργειών από τη δική μας χώρα.
«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Τέλος επανέλαβε ότι η Άγκυρα, «θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».