Αρχική Κοινωνια ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια οι Ουκρανοί αν συνεχιστεί ο πόλεμος – Τι αναφέρει νέα έκθεση του UNDP

ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια οι Ουκρανοί αν συνεχιστεί ο πόλεμος – Τι αναφέρει νέα έκθεση του UNDP

Από antwnio

Εννέα στους δέκα Ουκρανούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια και οικονομική ανασφάλεια αν ο πόλεμος με τη Ρωσία διαρκέσει για αρκετό καιρό, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters οι παρατεταμένες πολεμικές συγκρούσεις θα έχουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την δοκιμαζόμενη Ουκρανία, εξαλείφοντας την οικονομική ανάπτυξη τουλάχιστον δύο δεκαετιών στη χώρα.

 

Ο Αχίμ Στάινερ (Achim Steiner), επικεφαλής στο πρόγραμμα UNDP του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αντιστραφεί η ζοφερή τροχιά στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία με το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ένα 62% να βρίσκεται κοντά σε αυτό αν ο πόλεμος συνεχιστεί τους επόμενους δώδεκα μήνες.

  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν στη χώρα του, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν 565 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας, σύμφωνα με το Ukrinnform.

Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο και τις ιστορικών διαστάσεων προσφυγικές ροές, ο πόλεμος αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας την αξία των εισοδημάτων, ενώ διαταράσσει το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εμβάσματα σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας, αναφέρει το ΔΝΤ σε σημερινή καταχώριση στον ιστότοπό του.

Πηγή: UNDP ertnews.gr

Διαβάστε επίσης