Ένα συγκινητικό βίντεο για τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού, με τον τίτλο «Σμύρνη Αγαπημένη», δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Ξάνθης, για τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023.
Με την υποστήριξη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», μαθητές και μαθήτριες του σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιατικό τραγούδι «Καροτσιέρης» ή «Καροτσέρης», ένα πολύ γνωστό τραγούδι που εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και που σε διάφορες μορφές και διασκευές φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στα λόγια του τραγουδιού γίνεται αναφορά στα Ταταύλα, συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο φαίνεται πως μέσα από τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού προστέθηκαν, κατά καιρούς, πολλά δίστιχα, δείγμα των οποίων είναι κι αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας.
Στο βίντεο των παιδιών υπάρχουν και σκηνές από την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», της ιστορικής, δραματικής ελληνικής ταινίας σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο της Μιμής Ντενίση (σ.σ. ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο της κ. Ντενίση και αφορά την καταστροφή της Σμύρνης).
«Όλες αυτές οι επέτειοι είναι καλό να είναι στη μνήμη μας για να σεβόμαστε και να θυμόμαστε από πού προερχόμαστε. Ακόμη και τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι καλό να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν τους όρους πατρίδα, ιστορία κ.ά.», ανέφερε ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης Κλεομένης Ψωμακέλης. Άλλωστε, ο ίδιος τιμά ιδιαίτερα αυτή την επέτειο καθώς τού φέρνει στη μνήμη του την καταγωγή του παππούδων του, που, όπως σημείωσε, «καταγόταν από το Αϊβαλί και μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψαν όλα τα υπάρχοντά τους, άφησαν πίσω μια πολύ καλή ποιότητα ζωής, την οποία είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και βρέθηκαν μέσα σε ένα καράβι να τους οδηγεί στο άγνωστο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης Γιάννης Κατσούλης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του συνόλου των μελών του συλλόγου γι’ αυτή τη σύμπραξη με το ΕΕΕΕΚ Ξάνθης. Επισήμανε, δε, ότι η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών δημιουργήθηκε το 2005 και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του συλλόγου, με σημαντική πολιτιστική προσφορά στον τόπο.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης είναι ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικής αγωγής, στο οποίο φοιτούν 49 μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία από όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια, το ΕΕΕΕΚ Ξάνθης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα επιδιώκει τη μέγιστη ορατότητα και αποδοχή.