Το διαμορφούμενο τοπίο μπροστά στις ευρωεκλογές και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή New Room.
Η θεματική ατζέντα για τις Ευρωεκλογές
Αρχικά αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και δήλωσε πως: «Σε μεγάλο βαθμό και οι μετρήσεις το αποτυπώνουν ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ατζέντα.
Με δυο λόγια διαμορφώνονται οι τοποθετήσεις, ευρωεκλογές μεν, άρα χαρακτηριστικά ευρωεκλογών, αλλά με εθνική ατζέντα.
Τώρα θα μπούμε στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ατζέντα, γιατί εκεί θέλω να ακούσω πώς θα τοποθετηθούν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις για τα θέματα της άμυνας, της ευρωπαϊκής άμυνας, που ανοίγει μια τεράστια συζήτηση για τα θέματα του ανταγωνισμού, των ευρωπαϊκών προϊόντων και κυρίως εγώ θέλω να ακούσω ποιον θέλουν να τους εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αναθεώρησή τους.
Τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, οι οποίοι έρχονται και λένε ακόμα σκληρότερη περιβαλλοντική και ταχύτερη περιβαλλοντική μετάβαση στη γεωργία, ή τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λένε ήπια και ομαλή μετάβαση και πρέπει πάντως να διασφαλίζουμε το εισόδημα των αγροτών μας.
Θα μπούνε και τα θέματα του κράτους δικαίου, επειδή τους αρέσουν στην αριστερά τα θέματα κράτους δικαίου και θεωρούν ότι έχουμε αδυναμία να τοποθετηθούν εκεί.
Θα πουν ότι πρέπει να περικοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας γιατί δεν έχει συμμορφωθεί με την ελευθερία των δημοσιογράφων. Και θα τα πούμε αυτά όλα.
Άρα όταν θα μπούμε στην ευρωπαϊκή ατζέντα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.
Όμως η δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να την πούμε χοντρικά έτσι με πολύ μεγάλη διαφορά μπροστά η Νέα Δημοκρατία με ηγεμονικό ποσοστό διαφορά, αυτή είναι η αλήθεια.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. Η εικόνα αυτή που σας λέω ένα μεγάλο ποσοστό πολύ μπροστά να το πω, η Νέα Δημοκρατία, τρία τέσσερα κόμματα τα οποία βρίσκονται εκεί κοντά με τη δεύτερη, διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση.
Φαίνεται ότι έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά με μεγάλη διαφορά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί κοντά βρίσκεται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση που διαγωνίζονται για αυτή την εικόνα.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βάλει όλη τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα μπροστά. Και επίσης προφανώς η κάθε μεταρρύθμιση δημιουργεί, ας το πω, αντιδράσεις. Αυτό είναι μέχρι να αποφέρει αυτά που θα αποφέρει, δημιουργεί αντιδράσεις.
Θα πω όμως ότι η σοβαρή, συγκροτημένη εθνική, λαϊκή και κοινωνική δεξιά βρίσκεται όλη στη Νέα Δημοκρατία.
Γιατί το λέω αυτό;
Διότι η βασική ατζέντα που υπερασπίζεται η παράταξη μας σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας της Δεξιάς, δηλαδή περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενίσχυση των εισοδημάτων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της άμυνας με όλους αυτούς τους εξοπλισμούς που έχουμε κάνει, η ατζέντα του νόμου και της τάξης, ιδιωτικά πανεπιστήμια, όλο αυτό βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα, στον ταυτοτικό πυρήνα αυτού που σας είπα.
Για την αντιπολίτευση
«Η καλή αντιπολίτευση δεν είναι αυτή η οποία είναι η μεγάλη αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Βορίδης και συνέχισε λέγοντας: «Να ξέρετε ότι και από τη μια πλευρά θέλετε κυβερνητική υπουργού, εγώ όταν κατεβάζω νομοσχέδιο στη Βουλή, όταν περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τι είναι εκείνο το οποίο επηρεάζει, αν μια κοινοβουλευτική ομάδα έχει πολλούς λίγους βουλευτές, αυτό δεν επηρεάζει, δεν παίζει κανένα ρόλο.
Ξέρετε τι επηρεάζει, τι λέει, τι λέει ο καθένας, ποια είναι η κριτική που ασκεί μια εμπεριστατωμένη, γόνιμη κριτική.
Είναι κάτι το οποίο το ακούω και έχει ενδιαφέρον και μπορώ να ενσωματώσω, άρα μπορώ να βελτιώσω το νομοθέτημα .
Και κατά τη γνώμη μου αυτό το να πούνε κάτι ενδιαφέρον είναι ακόμα πάρα πολύ μακριά.
Γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε πραγματικά ως καρικατούρα να διεξάγεται στο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι;
Είναι το επιτίμιο, είναι το αποτέλεσμα, είναι η συνέπεια μιας στρατηγικής ήττας των ιδεών τους. Έχουν ηττηθεί οι ιδέες αυτές είναι που δεν είναι ελκυστικές. Αυτές είναι που έχουν απορριφθεί σε επίπεδο κοινωνίας.
Δηλαδή, όταν σήμερα υπερασπίζονται, εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη μεγάλη φορολογία, αυτό έχει απορριφθεί από την κοινωνία όταν υπερασπίζονται τα ανοιχτά σύνορα ή μια, ας το πω, χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής, αυτό είναι που είχε απορριφθεί από την κοινωνία. Άρα λοιπόν, στην πραγματικότητα το ζήτημα τους είναι ταυτοτικό και γι’ αυτό και είναι και δύσκολο να το υπερβούν».