Σε ερώτηση για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών, παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τόνισε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και ότι η χώρα του είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Αυτό αναγνωρίζεται σε όλο τον αραβικό κόσμο και διεθνώς μέσω πρωτοβουλιών όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Κύπρου-Γάζας που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια με πλοία, όπως ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης προσέθεσε.
«Υπάρχουν δρόμοι επικοινωνίας τόσο με το Λίβανο όσο και με το Ιράν μέσω διπλωματικών μέσων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με προηγούμενες αναφορές του για την κυρία Βόζεμπεργκ και τη στήριξη στον κ. Μεϊμαράκη ώστε να εκλεγεί αντιπρόεδρος στο ΕΛΚ και το τι σημαίνει το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης “βγήκε τελευταίος στις εκλογές”, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Προφανώς το αποτέλεσμα αυτό δεν μας ευχαριστεί. Τώρα το να απομονώνουμε μία ψηφοφορία στο ΕΛΚ και να λέμε ότι “δεν είναι ισχυρή η Ελλάδα” ή “δεν είναι ισχυρός ο πρωθυπουργός”, νομίζω ότι είναι μία μηδενιστική λογική που δεν έχει καμία βάση. Η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα ισχυροποιείται, πραγματοποιούνται συζητήσεις και επίκεινται για τις συνολικές αποφάσεις της ηγεσίας και των θέσεων ευθύνης και των χαρτοφυλακίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και η ΝΔ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του ΕΛΚ, συναρτήσει και των συσχετισμών στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ένα από τα πιο εμβληματικά στελέχη της ΝΔ κι έναν από τους πιο κομβικής σημασίας ευρωβουλευτές μας και πάμε στα επόμενα, στους επόμενους στόχους».
«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια επέβαλε ή αύξησε όσους φόρους δεν είχαν επιβληθεί και δεν είχαν αυξηθεί σωρευτικά σε ολόκληρες δεκαετίες. Είναι περίπου 30 οι φορολογικοί συντελεστές που μόνο αυξήθηκαν ή επιβλήθηκαν. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να μιλήσουμε σοβαρά για φόρους πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Πρώτον να ζητήσει ένα συγγνώμη για την εξαπάτηση εκείνων των ετών και για τους φόρους που έβαλε ή αύξησε και δεύτερον κάθε φορά που κάνει μία πρόταση να την κοστολογεί», είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση προχώρησε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη φορολόγηση με 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προχωρά σε πράξεις και δε μένει στα λόγια. «Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αποκρυσταλλώθηκαν τα κέρδη των εταιρειών, των δύο διυλιστηρίων», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «το 33% είναι ένα ποσοστό που θεωρεί η κυβέρνηση δίκαιο και θεωρεί και η Ευρώπη δίκαιο γιατί μια σειρά από χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν αυτό το φορολογικό συντελεστή και όσες εφαρμόζουν λίγο μεγαλύτερο δεν ξεπερνούν το 40% (η Ιταλία και η Αυστρία) για να μιλάμε με συγκεκριμένα δεδομένα».
Όπως είπε, «είναι ένα εύλογο και δίκαιο ποσοστό φορολόγησης που έρχεται τη χρονική στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε βεβαιωμένα τα λογιστικά στοιχεία. Και μια πολιτική παρατήρηση: Αυτοί που ρωτάνε γιατί τώρα, δίνουν άλλο ένα επιχείρημα για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσπαθεί να αγοράσει ή να εξαγοράσει εν πάση περιπτώσει ψήφους, προεκλογικά».
Πρόσθεσε ότι «τα λεφτά πάνε στη μονιμοποίηση ακόμα δύο πολύ σημαντικών για την κοινωνία προσωρινά μειωμένων ΦΠΑ στον καφέ (delivery και take away) και στα ταξί».
Είπε ακόμη, ότι ένα μέρος των υπολογιζόμενων επιπλέον εσόδων θα δοθεί για ακόμα μία χρονιά στους συνταξιούχους, οι οποίοι δε θα δουν τις αυξήσεις που θα δουν οι υπόλοιποι μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως η προσωπική διαφορά.
Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε επίσης ότι «αυτή η διεύρυνση που κάποιοι μπορεί να κατηγορούν επανέφερε τη ΝΔ σε ποσοστά που είχε να δει περίπου 20 χρόνια. Αυτή η διεύρυνση έφερε ανθρώπους μέσα στην παράταξη οι οποίοι συστρατεύθηκαν με τις ιδέες με τις αξίες μας, πολύ εξ αυτών δοκιμάστηκαν και με επιτυχία με την ψήφο των πολιτών, δυνάμωσε την παράταξη, δυνάμωσε την κυβέρνηση και δυνάμωσε και τη χώρα, που έχει μία σταθερή κυβέρνηση που θα κριθεί ξανά σε τρία χρόνια. Εγώ μόνο θετικά βλέπω από αυτή τη διεύρυνση και όπως ξεκάθαρα σήμερα επεσήμανε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση σε αυτή τη λογική, βασιζόμενοι στις αρχές και τις αξίες του εθνάρχη και ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Επανέλαβε πως «αυτοί που μας ακούνε καταλαβαίνουν γιατί ο κ. Κασσελάκης αποφεύγει με κάθε τρόπο την κοστολόγηση και τη δημόσια συζήτηση», κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε πως «ένα κόμμα το οποίο καταθέτει προτάσεις στο πόδι και αρνείται στην πραγματικότητα να τις κοστολογήσει ή τις κοστολογεί με βάση τα δικά του μαθηματικά, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να συζητάμε τις προτάσεις του που έχουν καθαρά παρελκυστικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα. Δημιουργία εντυπώσεων».
Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω συνολικά τη μεταρρύθμιση, «θα εξετάσει σημειακές παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες».
Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο σκοπός μας: Φορολογική δικαιοσύνη, αύξηση των εσόδων του κράτους χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών και συνεχείς ανακοινώσεις αποκλιμάκωσης των φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας».
Για την παύση από την 1η Ιουλίου της διάταξης που προέβλεπε τα ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και τις πληροφορίες ότι «η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να τη διατηρήσει επί της ουσίας ενεργή δίνοντας ρόλο εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι λάθος αυτή η εκτίμηση ότι υπάρχει επαναφορά της ασυλίας. Ενισχύουμε τη διάταξη που ψηφίσαμε και ισχύει από 1η Ιουλίου με ένα επιπλέον διαδικαστικό στάδιο στην προκαταρκτική εξέταση που ζητεί ουσιαστικά πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιατί με αυτή την πραγματογνωμοσύνη θα διαπιστώνεται από τα πλέον αρμόδια χείλη αν τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες της ΤτΕ, δηλαδή αν υπήρχε ζημία και ποιο είναι το ακριβές ποσό της ζημίας ούτως ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι δικαστικοί λειτουργοί που τρέχουν μια προκαταρκτική εξέταση να προχωρήσουν στα περαιτέρω».
Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση βιβλίου του Μ. Κοττάκη, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, από δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ απάντησε ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε δύο πρώην προέδρους της ΝΔ, δύο πρώην πρωθυπουργούς. Κάθε φορά είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή τις τοποθετήσεις τους. Άρα μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχθεί κανείς είτε είναι διαχρονικά στη ΝΔ όπως εγώ, είτε στηρίζει τα τελευταία χρόνια είτε είναι ενεργός πολίτης τις απόψεις, τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια, το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».
Τέλος, σχετικά με το αν τα στελέχη της κυβέρνησης θα καταθέσουν έως τις 30 Ιουνίου τα πόθεν έσχες τους, είπε ότι ισχύει απολύτως και είναι μία δέσμευση που την επαναλαμβάνει και στην ενημέρωση. Μίλησε επίσης για πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία μόνο για τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα ισχύσει η παράταση που κανονικά προβλέπεται.