Ομιλία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α` Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου στα εγκαίνια του Hub της Women Act στη Λάρισα
Η πρόοδος μίας γυναίκας σε έναν τομέα μας κάνει όλες πιο δυνατές! Δίνει ώθηση σε όλες τις γυναίκες που επιχειρούν. Με αυτήν την έννοια είναι αναγκαία η αλληλοκατανόηση και η αλληλοϋποστήριξη.
Στα εγκαίνια του Hub της Women Act στην Λάρισα παρευρέθη το Σάββατο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.
Μίλησε για την γυναίκα του χθες και του σήμερα και την θέση που διεκδικεί ακόμη και σήμερα στην δημόσια σφαίρα.
Αναφέρθηκε στους αγώνες που ιστορικά έδωσαν οι γυναίκες για το δικαίωμα στην ψήφο, για συμμετοχή στην πολιτική, για τα στερεότυπα των φύλων που μέχρι σήμερα θέλουν τις γυναίκες να «ανήκουν στο σπίτι».
Έφερε ως παραδείγματα γυναικών ηγέτιδες, τις Μητέρα Τερέζα, Emmeline Pankhurst, Rosa Parks, Malala Yousafzai, Jacinda Kate Laurell Ardern, Kamala Harris, Alexandria Ocasio-Cortez και την Φώφη Γεννηματά.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σε κάθε τομέα δράσης υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια για τις γυναίκες» είπε, «άλλου είδους εμπόδια στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα, στην επιστήμη, στη γειτονιά. Αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ο ίδιος. Η πρόοδος μίας γυναίκας σε έναν τομέα μας κάνει όλες πιο δυνατές! Δίνει ώθηση σε όλες τις γυναίκες που επιχειρούν. Με αυτήν την έννοια είναι αναγκαία η αλληλοκατανόηση και η αλληλοϋποστήριξη» τόνισε.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας και με την ιδιότητά της ως ψυχολόγου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη. «Οι ηγέτες διακρίνονται σε αυτούς που έχουν προσωποποιημένο χάρισμα και σε αυτούς που έχουν κοινωνικοποιημένο χάρισμα, την ικανότητα δηλαδή να υπηρετούν το κοινό καλό και ένας χαρισματικός ηγέτης είναι αυτός που έχει το κοινωνικοποιημένο χάρισμα το οποίο είναι συχνό στις γυναίκες».
«Οι γυναίκες» τόνισε, «μπορούμε να φέρουμε εις πέρας πολλαπλούς ρόλους, να δουλεύουμε για το κοινό καλό χωρίς να προσκολλόμαστε εμμονικά στην εξουσία, αλλά να κινούμαστε προς το όφελος της κοινωνίας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε το ερώτημα « Τι σημαίνει να είσαι ηγέτιδα γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα» καθώς στην Ελληνική κοινωνία, η πολιτική εξακολουθεί να είναι μια καθαρά αντρική υπόθεση και έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μίλησε για τα εμπόδια που συναντά η γυναίκα, για τον σεξισμό που υφίσταται, για τα επιπλέον βάρη που έχουν δεχθεί οι γυναίκες ειδικά την περίοδο της πανδημίας και των Lockdown, αλλά και στην τρομακτική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τις γυναικοκτονίες.
Ειδικότερα για τις γυναικοκτονίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα να υπάρξει αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία» στο νέο Ποινικό Κώδικα παρόλο που μετράμε ήδη 13 γυναικοκτονίες.
«Ευτυχώς» τόνισε, «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε εγκύκλιο που διαβίβασε κάνει ρητή αναφορά στον όρο γυναικοκτονία» και έκανε λόγο για αναγνώριση για όλες τις γυναίκες που λείπουν, που σκοτώθηκαν επειδή ήταν γυναίκες από το χέρι του συντρόφου/ του γιου/ του συζύγου/του πατέρα τους. Είναι μια «Αναγνώριση για τις δολοφονημένες» είπε.
Η κοινωνία μας, ανέφερε η Κ. Νοτοπούλου παραμένει σεξιστική και πατριαρχική, κατέχει τις τελευταίες θέσεις στους δείκτες ισότητας στην Ευρώπη και ο δρόμος για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και έμφυλης βίας και κακοποίησης είναι μακρύς.
« Όσες γυναίκες ασχολούμαστε με την πολιτική, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου στον οποίον ανήκουμε, οφείλουμε να ασκούμε ενωμένες πιέσεις. Πιέσεις για την λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την δημιουργία ενός δομημένου κοινωνικού κράτους, με προβλέψεις και διευκολύνσεις για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην δημόσια σφαίρα. Η φωνή μας πρέπει να είναι στεντόρεια και άκοπη! Καμία δεν είναι μόνη γιατί είμαστε όλες μαζί» υπογράμμισε.