Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, αστοχίες στην αντιμετώπιση μίας δύσκολης πυρκαγιάς στην Αττική “η οποία έκανε μία μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και προφανώς κατέστρεψε και πολλές περιουσίες…”, ωστόσο, στην τοποθέτησή του, με την οποία ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη στην Πεντέλη όρθωσε ασπίδα προστασίας στα σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, βήματα προόδου στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων και προέταξε τη στήριξη των πληγέντων και την αναγέννηση του φυσικού τοπίου της βορειοανατολικής Αττικής.
“Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι σε αυτά που λέμε είμαστε πολύ συνεπείς…Είμαστε εδώ για να επουλώσουμε τις πληγές, για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά και για να κεφαλαιοποιούμε τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει. Καταλαβαίνω την ανάγκη για εύκολη κομματική αντιπαράθεση… Η πολιτική ζωή δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την τοξικότητα και την πόλωση που δεν ταιριάζει στα προβλήματα των πολιτών, αλλά οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες, για να αναζητούμε μονίμως πρόσωπα και υπευθύνους. Αυτό που επιβάλλεται είναι ένα μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα τη γνώση, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που δυστυχώς θα μας συνοδεύουν γιατί η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και έχει πολλές εκφάνσεις…”, σημείωσε, στην τοποθέτησή του, με τη λήξη της σύσκεψης για την επόμενη ημέρα στις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με το capital.gr.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε, για ακόμη μία φορά, όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο σε μία εξαιρετικά δύσκολη και μεγάλη πυρκαγιά. “Όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές. Όλοι προσπάθησαν και έκαναν το καλύτερο δυνατό, πλην όμως δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τις όποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη φωτιά, τη μόνη μεγάλη φωτιά έως σήμερα θέλω να ελπίζω αυτού του καλοκαιριού, η οποία έκανε μία μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και προφανώς κατέστρεψε και πολλές περιουσίες… Εφέτος έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν 4.000 πυρκαγιές. Πολλές από αυτές ήταν στην Αττική και αυτή ήταν δυστυχώς η μόνη φωτιά που ξέφυγε παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την πυρκαγιά υιοθετήθηκε το σωστό όπως έχει αποδεχθεί δόγμα της πρώτης γρήγορης προσβολής, αλλά για λόγους που πρέπει να αναλυθούν αυτή η φωτιά ξέφυγε… Θα κρατήσω ως μία μικρή θετική υποσημείωση, μέσα σε αυτή την πολύ αρνητική εικόνα, το γεγονός ότι το υψηλό δάσος που κάηκε σε αυτήν την φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένο σε σχέση με άλλες φωτιές της Αττικής…Η καύση δεν ήταν τόσο έντονη κάτι που θα διευκολύνει τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης…”, ανέφερε.
Θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι, αν και σε πολλά επίπεδα έχουν γίνει βήματα προόδου, δεν μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση “όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μας ξεπερνούν…”.
Στάθηκε, δε, στην κρατική αρωγή προς τους πληγέντες. “Έχουμε χειριστεί και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με πολλαπλάσιους δικαιούχους και σε αυτήν την περίπτωση κάθε περιουσία που χάνεται είναι μία τραγωδία για τον ιδιοκτήτη. Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να πατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις…Οι παρεμβάσεις πρόληψης είναι αυτές που έχουν πραγματικό αποτύπωμα, ειδικά όταν γίνονται στοχευμένα και σε δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία και σε περιοχές που είναι κοντά στον αστικό ιστό…Το νέο σχήμα διαχείρισης δασών έχει μεγάλη σημασία…Στέκομαι στην προτεραιοποίηση εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων που βρίσκονται πολύ κοντά σε οικιστικές περιοχές… Η όλη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής και θα γίνεται σταδιακά αφορά μία προτεραιοποίηση των περιοχών εκείνων που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα…”, επεσήμανε.
Ειδική ήταν η αναφορά του στους καθαρισμούς των οικοπέδων, τους οποίους χαρακτήρισε ως επιτυχία και συλλογική κατάκτηση. “Έχει καταστεί κοινός τόπος και είναι κάτι που θέλω να το χαιρετήσω πως αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο για να αντιμετωπίσουμε μία κλιματική κρίση που είναι μπροστά μας…Είναι μία μεγάλη επιτυχία συλλογικής δράσης που πρέπει συνολικά να κεφαλαιοποιήσουμε, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε πρώτα και πάνω από όλα τις δικές μας περιουσίες… Είναι μία πολιτική στην οποία θα επιμείνουμε. Είναι μία πολιτική στην οποία θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερη στήριξη από τις ίδιες της τοπικές κοινωνίες… Πάνω σε αυτή την πολιτική θα μπορούμε να χτίσουμε, έτσι ώστε του χρόνου να είμαστε καλύτεροι…”, σημείωσε και υποσχέθηκε, μετά τις καταστροφές στην Αττική, νέες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει εκείνη η τεχνολογική υποδομή που θα επιτρέπει “να είμαστε όσο το δυνατόν πιο μπροστά και όχι πίσω από το πρόβλημα…”.