Σε αναμέτρηση με το στοίχημα της δημιουργίας νέου, προσωπαγούς κόμματος, χωρίς την προίκα που είχε λάβει όταν αναδείχθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης του από την Κουμουνδούρου.
Με βάση όσα συνέβησαν χθες και κυρίως την επιλογή του να μην συμμετάσχει στο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, άρα και να μην δώσει ούτε τη μάχη για την άρση του αποκλεισμού της υποψηφιότητας του, ο Στέφανος Κασσελάλης φάνηκε να εφαρμόζει κατά γράμμα ένα προειλημμένο σχέδιο διάσπασης του κόμματος στο οποίο είχε ηγηθεί. Εξάλλου, μέσα σε ελάχιστες ώρες, με δηλώσεις του, προχώρησε σε προαναγγελία δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.
3+1 σίγουροι βουλευτές
Το πρώτο από τα ερωτήματα που έχει να απαντήσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον αριθμό των βουλευτών που θα τον ακολουθήσουν. Οι άμεσες ανεξαρτητοποιήσεις τριών βουλευτών, των Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Πέτρου Παππα και Ραλλίας Χριστίδου, μοιάζουν να του παρέχουν τη «μαγιά» να προχωρήσει στα περαιτέρω. Επιπλέον, σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η προσθήκη της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία τους τελευταίους έχει εμπλακεί σε αναρίθμητες αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της πλειοψηφίας και έχει αναδειχθεί ως το νούμερο δύο του κασσελακικού στρατοπέδου.
Η δυσκολία για τον πέμπτο
Επίσης η Κυριακή Μάλαμα και η Γιώτα Πούλου αποτελούν τα δύο βασικότερα ονόματα που θα μπορούσαν με την παρουσία τους να πυκνώσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του νέου υπό διαμόρφωση κόμματος. Ακόμη, οι Νίνα Κασσιμάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος δεν αποκλείεται να δώσουν στον Στέφανο Κασσελάκη πέμπτο βουλευτή και ταυτόχρονα στερήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κάτι που θα συμβεί αν φύγουν από την Κουμουνδούρου 5 οι περισσότεροι βουλευτές).
Ασαφές προοδευτικό στίγμα
Επιπλέον, ασαφές παραμένει το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Πάντως, ο ίδιος επέλεξε να «καταστείλει» το σύνθημα που ακούστηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του, δηλαδή το, «Στέφανε γερά να φύγει η Δεξιά», απαντώντας στο κοινό του: «Υπάρχει παρά πολύς κόσμος και νέος κόσμος που δεν καταλαβαίνει τη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς. Που θέλει να ναι καλύτερη η καθημερινότητα του». Άλλωστε, με την πρόσφατη ατάκα του για business friendly ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει ένα στίγμα των ιδεολογικών του προθέσεων.
Οι δύσκολες ισορροπίες
Πάντως, οι παραπάνω είναι οι δύο βασικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά όχι οι μόνες. Η τεράστια αδυναμία που έχει επιδείξει έως τώρα στο να προχωρά σε συμβιβασμούς και να εξασφαλίζει συναινέσεις είναι μία ακόμη. Σε ένα καινούργιο κόμμα, δε, θα πρέπει ανταποκριθεί σε μια τήρηση λεπτών ισορροπιών, καθώς ο συνδυασμός του δεξιών όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, στελεχών που προέρχονται από την Αριστερά ή οποιαδήποτε άλλη προέλευση, δεν θα είναι εύκολος.