Αισιόδοξη πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους ή από τον τόπο στον οποίον θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών θα πάρει τις απαιτούμενες 200 ψήφους δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της υπουργού σε αυθαίρετους περιορισμούς οι οποίοι ετέθησαν με το προηγούμενο πλαίσιο εμποδίζοντας τους αποδήμους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Αναλύοντας τους πέντε λόγους οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την ψήφιση και θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου το οποίο αίρει όλους τους περιορισμούς η κα Κεραμέως είπε:
1) Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών είναι εφικτή καθώς αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων
2) Καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου. Αυθαίρετοι οι περιορισμοί και αναχώματα ώστε πολίτες που έχουν δικαίωμα να δυσκολεύονται να το ασκήσουν. Δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες οι ψηφοφόροι. Αυτοί οι περιορισμοί δεν περιποιούν τιμή. Οποιοδήποτε επιχείρημα περί αλλοίωσης εκλογικού σώματος και αποτελέσματος δεν ευσταθεί. Δεν δίνουμε δικαίωμα, διευκόλυνση δίνουμε.
3) Περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τη μητέρα πατρίδα. Είναι προς το εθνικό συμφέρον οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στα κοινά. Είναι λάθος να νομίζουμε πως ό,τι γίνεται στην Ελλάδα αφορά μόνο τους εντός Ελλάδας εκλογείς. Δυναμώνουμε τη χώρα
4) Εξορθολογισμός ισχύοντος πλαισίου. Έχουμε δύο ταχύτητες ψηφοφόρων. Ανάμεσα στους Έλληνες εξωτερικού ευνοούνται οι πιο εύποροι οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα.
5) Εναρμόνιση με μια πρακτική διεθνώς αποδεκτή. Η επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων μπορεί να είναι άμεση.
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για τη δημοκρατία
Αρνητική ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο με τον εισηγητή του Θ. Ξανθόπουλο να χαρακτηρίζει κίνδυνο για τη δημοκρατία τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Ο κ. Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι η χωρίς όρους, η απροϋπόθετη εισαγωγή νέων εκλογέων συνιστά συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επειδή στη χώρα ισχύει το δίκαιο του αίματος για την απόκτηση ιθαγένειας υπάρχει φόβος, η παροχή της σχετικής δυνατότητας ψήφου να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δεσμό με την πατρίδα να πάρουν ιθαγένεια και να αποφασίζουν για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά είτε ψήφο με διατήρηση των περιορισμών, είτε άρση των περιορισμών αλλά οι απόδημοι να ψηφίζουν μόνο για δικούς τους αντιπροσώπους σε κλειστή εκλογική διαδικασία.
Ναι από ΠΑΣΟΚ
Τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, λέγοντας ότι είναι ζήτημα αρχών για το κόμμα του. Ο κ. Δουδωνής άσκησε ωστόσο δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να σύρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συναίνεση.
Όχι από ΚΚΕ
Κατηγορηματικά όχι στο νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων είπε το ΚΚΕ. “Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι. Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που διαμορφώνει εκλογικό σώμα το οποίο δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιο και θα συμπεριλαμβάνει ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα” είπε ο κ. Γκιόκας.
Στηρίζουν το νομοσχέδιο οι “Σπαρτιάτες”
Τη στήριξη των “Σπαρτιατών” στο νομοσχέδιο ανακοίνωσαν, ζητώντας μάλιστα περαιτέρω διευκολύνσεις όπως η επιστολική ψήφος. με πληροφορίες απο τη real.gr