Αρχική Διεθνη Νεα Ισραήλ: Έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν

Ισραήλ: Έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν

Από antwnio

Η πολυσυζητημένη κι ακόμα αναμενόμενη επίθεση – αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν δεσπόζει των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά την αποκάλυψη του CNN ότι διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα με λεπτομέρειες για την επιχείρηση. Είχε προηγηθεί η δημόσια καταγγελία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι Ιρανοί πράκτορες βρίσκονται πίσω από την απόπειρα εναντίον του, με την επίθεση στην εξοχική του κατοικία στην Καισάρεια.

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η απάντηση του Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, να λέει σήμερα (20/10) πως ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο του πολέμου.

«Προχωράμε από μια κατάσταση που νικάμε τον εχθρό, σε μια κατάσταση καταστροφής – ανατινάζοντας τις σήραγγες και τις αποθήκες πυρομαχικών και διαλύοντας τη Χεζμπολάχ», τόνισε, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Ισραηλινινός υπουργός Άμυνας είπε στα στρατεύματα των IDF ότι οι πράκτορες της Χεζμπολάχ που έχουν συλληφθεί και ανακριθεί από το Ισραήλ είναι «τρομοκρατημένοι» και ότι η τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν «καταρρέει».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάθε μέρος που η Χεζμπολάχ περίμενε και ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην [ισραηλινή] συνοριακή πόλη, υπάρχουν στρατιώτες των IDF.

«Ο στόχος μας είναι να καθαρίσουμε πλήρως αυτή την περιοχή, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στη ζωή τους», είπε, αναφερόμενος στον πρόσφατα προστιθέμενο πολεμικό στόχο του Ισραήλ να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βορρά που έχουν εκτοπιστεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ισραήλ: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για απάντηση στο Ιράν

Κι όλα αυτά, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προεδρεύσει σε νέα σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Τελ Αβίβ στη Βάση Χακιριγιά, με αντικείμενο, όπως μεταδίδεται, το ζήτημα της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 το βράδυ (τοπική ώρα).

Ισραήλ: Έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν
(Abir Sultan/Pool Photo via AP, File)

Ποιος έδωσε στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα με τα ισραηλινά σχέδια; – Τρία σενάρια

Το μοναδικό που μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, είναι πως η γνησιότητα των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με τα σχέδια της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν δεν αμφισβητείται, τόνισε ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews Κωστής Κωνστανίνου.

Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν από έναν λογαριασμό στο Telegram με το όνομα «Παρατηρητής της Μέσης Ανατολής» και η αμηχανία της Ουάσινγκτον έγκειται στο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, ερωτηθείς τις προάλλες είπε ότι έχει καλή εικόνα του πώς και του πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CNN ότι πρόκειται για γνήσια έγγραφα.

Τα βασικά σενάρια για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διαρροή είναι υτα εξής: Είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη διαρροή για να υποχρεώσουν το Ισραήλ να μην εκφύγει των πλαισίων που εκείνες θέλουν, είτε το Ισραήλ έκανε τη διαρροή για να περιορίσει τα όσα λέει στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας και να κάνει αυτό που θέλει τελικά, είτε, με δεδομένο ότι υπάρχει αναφορά στα πυρηνικά όπλα που διαθέτει το Ισραήλ, η διαρροή να είναι ένα μήνυμα προς το Ιράν, ενδεχομένως και κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, για τη συνέχεια. Το Ισραήλ πάντως επίσημα ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ετοιμάζονται σε τρία επίπεδα

Ιράν

Το πρώτο αφορά την ενέργεια κατά του Ιράν, όταν αποφασιστεί ότι θα γίνει. Το βάρος γι’ αυτή την ενέργεια πέφτει κυρίως στην Αεροπορία η οποία έχει κάνει τις εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή. Η ηγεσία της Αεροπορίας έχει παραδώσει την εισήγηση με τους στόχους, αλλά και ως οφείλει, έχει προτείνει το λιγότερο 3 – 4 διαφορετικά σενάρια, λέει ο απεστραλμένος του ΕΡΤΝews Γιώργος Σιδέρης.

Τα μέτωπα

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με τις επιθετικές ενέργειες σε όλα τα μέτωπα, με κυριότερα να είναι αυτά του Λιβάνου και της Γάζας. Οι επιτελείς επιδιώκουν να συνδυάσουν τη δίκη τους ενέργεια προς το Ιράν με μια καθήλωση των πιθανών απαντήσεων από την Χαμάς και την Χεζμπολάχ.

Ο κορεσμός

Μόνο σήμερα έχουν ριχτεί στο βόρειο μέτωπο από τον Λίβανο, περισσότερες από 170-180 ρουκέτες. Στο Ισραήλ ξέρουν ότι μια δίκη τους ενέργεια προς το Ιράν, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των «δορυφόρων» του, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να απαντήσουν στο Τελ Αβίβ.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης