Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με αφορμή την 49η Επέτειο Εξέγερσης των Φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
Εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, μέλη οργανώσεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη σωματείων, φοιτητικοί σύλλογοι, ηλικιωμένοι αλλά και νεότεροι μαζί με τα παιδιά τους άφησαν από πολύ νωρίς το πρωί λίγα κόκκινα γαρύφαλλα ή ένα στεφάνι με λουλούδια για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Στο μνημείο βρέθηκε η βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου . Η ίδια τόνισε πως “το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Το σύνθημα της εξέγερσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σήμερα που το πλήγμα στην δημοκρατία από το καθεστώς Μητσοτάκη η νέα γενιά και οι αγώνες της δείχνουν το δρόμο“.
Ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ η κοινωνία να είναι απέναντι στον υπερσυντηρηστισμό που προσπαθεί να προωθηθεί, σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς“.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υπογράμμισε πως “ο μαζικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς όπως έγινε το 1973. Οι αγώνες του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα ζωντανοί”. Σε δήλωση του, ο Γιάννης Βασιλειάδης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ υπογράμμισε πως “49 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει, να παραμένει ζωντανή, να φλογίζει τις καρδιές της νεολαίας, των εργαζομένων”.
Την ώρα της κατάθεσης στεφάνου από ΚΚΕ και ΚΝΕ, μέλη των παρατάξεων φώναζαν συνθήματα, ενώ άλλοι που είχαν ανέβει πάνω σε ταράτσα, άναψαν πυρσούς και κυμάτιζαν σημαίες του κόμματος.
Στεφάνι κατέθεσε και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Σε δηλώσεις του τόνισε πως “μετά από τόσα χρόνια το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές μας, στις ιδέες, στα μυαλά μας, στα οράματα. Είναι ανεκπλήρωτοι οι πόθοι και τα οράματα της νέας γενιάς ειδικά αυτή την εποχή, όπου το φάσμα της συντήρησης του φασισμού και της αντίδρασης εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη και στις γειτονικές χώρες”.
Στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε πως “όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς της δημοσιας υγείας και πρόνοιας θα κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για τη διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγαθών. Η δημόσια υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Όλοι οι πολίτες να έχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στη δημόσια υγεία”.
Την μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου τίμησε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος σημείωσε πως “το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί τους αγώνες για ισονομία και δικαιοσύνη. Πρέπει να πάρουμε περισσότερα κοινωνικά μέτρα και να εξομαλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες”.
Από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής άφησαν λουλούδια γονείς με τα μικρά παιδιά τους.
Βαθιά συγκινημένος, ένας πατέρας μαζί με τα παιδιά του ανέφερε ότι οι ημέρες που ζει η χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Με δάκρυα στα μάτια τόνισε πως “πρέπει να ξυπνήσει ο λαός” και ότι το Πολυτεχνείο ήταν η πρώτη κίνηση για την ελευθερία, ενώ είπε πως πρέπει να υπάρξει κι άλλη.