Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, κομμάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης, απλοί πολίτες έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ανήμερα της Ημέρας Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διεκδικώντας την καθολική αναγνώριση του εγκλήματος της Τουρκίας. Την αποφράδα 19η Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Ατατούρκ, επιβιβάστηκε στην Κερασούντα, θέτοντας σ’ εφαρμογή τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας, που είχαν ξεκινήσει μετά το 1914 οι Νεότουρκοι. 353.000 τα θύματα. Ζητούν ακόμα 105 χρόνια μετά δικαίωση.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο άγαλμα, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων.
Στην εκδήλωση συγκίνησε μικρός Αρσένης, ο οποίος τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Στέφανος Κασσελάκης.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ παρέστη ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μεταξύ άλλων στεφάνι κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Δείτε βίντεο:
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις.
«Για τη γενιά μου, τα θύματα αυτά δεν είναι μακρινοί πρόγονοί μας. Είναι οι παππούδες και γιαγιάδες μας. Ο ξεριζωμός δεν είμαι μία απόμακρη ιστορία. Είναι οι αφηγήσεις τους που ακούσαμε μέσα στους λυγμούς από τα στόματά τους. Τα ντοκουμέντο που άφησαν πίσω στις αλησμόνητες πατρίδες, που στέκουν αγέρωχα να μαρτυρούν την ποιότητα, την πίστη αυτών των ανθρώπων. Τα ιερά και τα όσια που κουβάλησαν μαζί τους μέσα στις κακουχίες ως λόγο ύπαρξης και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Για εμάς η υπεράσπιση της αλήθειας, η απόδοση τιμής, είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Μεγάλη η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια αυτή στις επόμενες γενιές. Ας γίνει η υπεράσπιση των παθών των Ποντίων, υπεράσπιση της ειρήνης για όλον τον κόσμο. Η πατρίδα μας δεν μισεί κανέναν, όμως δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω από τα εθνικά μας δίκαια» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα μνήμης, επισημαίνοντας ότι “στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά”. «Δεν νοείται να υπάρχει βαθιά σχέση καλής γειτονίας και φιλίας χωρίς να αναγνωρισθεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία. Δεσμεύομαι στη διεθνή μου παρουσία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με την εμπιστοσύνη τους ελληνικού λαούς ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα είναι ένα ζήτημα που θα το αναδεικνύω και θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους. Τα χριστιανικά μνημεία θα πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι, ειδικά στη γείτονα χώρα. Είμαι συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα. Πάντα στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά. Αυτή η Γενοκτονία που έγινε δεν μπορεί να ξεχαστεί, έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν και τις οικογένειές τους που εκτοπίστηκαν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μη συμβούν ξανά στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες. Όμως, ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας».
«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των 353.000 ψυχών που σφαγιάστηκαν κατά τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και για να εκπέμψουμε ηχηρό μήνυμα: όλοι μαζί, ενωμένοι, θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με όλες μας τις δυνάμεις, να διεκδικούμε την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», επισήμανε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Τέλος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση την Γενοκτονίας των Ποντίων. «105 χρόνια πριν τερματίστηκε με έναν τρόπο τραγικό και απαράδεκτο η υπερχιλιετής παρουσία των Ελλήνων του Πόντου. Οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας δεν πρέπει να σταματούσαν ποτέ. Συνεχίζουμε γιατί πρέπει να μείνει στη μνήμη όλων μας αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».