Αρχική Διεθνη Νεα Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ “έριξε” και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ “έριξε” και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Από antwnio

Οι κλιμακούμενοι γεωπολιτικοί φόβοι σχετικά με την επικείμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ οδήγησαν σε ρηχά νερά τις ευρωαγορές, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αντιστρέφουν τα αρχικά κέρδη τους και να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με πτώση 0,39% στις 520,88 μονάδες και ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατέγραφε κέρδη έως και 0,5%. Η πλειονότητα των κλάδων κινήθηκε στο “κόκκινο”, με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,8%, ενώ ακολούθησαν οι τομείς των προσωπικών και οικιακών αγαθών και το λιανεμπόριο, με -1,7% και -1,3% αντίστοιχα.

Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50, των “βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης, κινήθηκε επίσης πτωτικά στο 0,95%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,65% στις 19.200,18 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.574,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μοναδικός δείκτης που έκλεισε θετικά, σημειώνοντας άνοδο 0,48% στις 8.276,65 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψαν πτώση 1,72% και 1,04% αντίστοιχα.

Το Ιράν εξαπέλυσε σήμερα άμεση επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων θα μπορούσε να είναι εξίσου μεγάλ με το χτύπημα που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα μέσα στο έτος η Τεχεράνη.

“Είναι μια κλασική risk-off κίνηση, ωστόσο είναι απίθανο να διαρκέσει, διότι όταν το Ιράν επιτέθηκε στο παρελθόν, είχε εξαφανιστεί γρήγορα”, δήλωσε ο Giles Coghlan, διευθύνων σύμβουλος της GCFX. “Θα περίμενα ότι αυτή η βουτιά θα “αγοραστεί” αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε ο Coghlan.

Κόντρα στην τάση, οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,3%, ακολουθώντας το άλμα των τιμών του πετρελαίου που ξεπέρασε το 3%. Επίσης, αμυντικές εταιρείες όπως η γερμανική Rheinmetall και η σουηδική Saab ενισχύθηκαν κατά 5,1% και 3,5% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές, διεύρυναν την πτώση τους, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Οι αποδόσεις είχαν αρχικά όπως αναφέρει το capital.gr, υποχωρήσει μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021 τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας μια ήδη στέρεη υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της φέτος τον Σεπτέμβριο, ενώ ο γερμανικός μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη PMI.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η εταιρεία παραγωγής χημικών Covestro “κέρδιζε” 3,8% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) έναντι 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Gucci, Kering υποχώρησε κατά 2,9% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης από την Goldman Sachs σε “sell”, ενώ η ζυθοποιία Anheuser-Busch Inbev αυξήθηκε κατά 1,6% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης από την Citi σε “buy”.

Διαβάστε επίσης