Κινητοποιήσεις μετά τις 20 Ιανουαρίου σχεδιάζουν οι αγρότες σε πανελλαδική κλίμακα, με αιχμή το κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, αλλά και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.
Σήμερα στις 18.30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας. Πηγές από το αγροτικό κίνημα αναφέρουν στον ιστότοπο ThessToday.gr ότι ως πιθανή ημέρα της πρώτης εμφάνισης τρακτέρ στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 και στον κόμβο του Πλατυκάμπου -και όχι μόνο- προσδιορίζεται η προσεχής Δευτέρα, ή Τρίτη.
Η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως η κορύφωση των κινητοποιήσεων, καθώς οι Θεσσαλοί αγρότες διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία με συναδέλφους τους και από άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, με τις πληροφορίες του ιστοτόπου να αναφέρουν ότι και τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας (Μάλγαρα, Ημαθία κτλπ) ζεσταίνουν τις μηχανές τους και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνταχθούν στον αγροτικό αγώνα.
Τα αιτήματα
Βασικά και διαχρονικά αιτήματα των αγροτών αποτελούν το υψηλό κόστος παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο. Οι Θεσσαλοί αγρότες ενσωματώνουν φέτος και την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, αλλά και το “πράσινο φως” της ειδικής ενίσχυσης ύψους 74 ευρώ για το βαμβάκι, καθώς ο κάμπος ζει, μεταξύ άλλων, από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια φυτού, η οποία όμως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχει καταστραφεί.
Το 2024 η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ – Helexpo φιλοξένησε την Agrotica. Το κορυφαίο αγροτικό γεγονός ήταν και η αφορμή της… ανόδου των Θεσσαλών αγροτών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παρέμειναν για δύο εικοσιτετράωρα με τα τρακτέρ τους σταθμευμένα, έξω από τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης.
Φέτος, από τις 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τη Zootechnia 2025, αγορά για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αγρότες δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν ανάλογο συλλαλητήριο, αν και αυτό θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.