Αρχική Πολιτική Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Από antwnio

Επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα αποστείλει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι (Jan Lipavský) για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

ΕΕ: «Πηγή μεγάλης ανησυχίας», οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας – Η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης