Ο ιστορικός κύκλος κάνει μια νέα ισχυρή στροφή.
Διανύουμε εποχή αλλαγών, αλλαγών πολιτικών, οικονομικών συστημάτων, ριζικών αλλαγών στα συστήματα διακυβέρνησης χωρών, αλλαγών συνόρων, αλλαγών τεχνολογικών τέτοιων που είναι ικανές να φέρουν την ανθρωπότητα σε αμηχανία ως προς τον τρόπο διαχείρισής τους.
Χώρες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πορεύονται βήμα-βήμα με τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Στις χώρες αυτές οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με τη χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος σε πολίτες τους, στο πλαίσιο πειράματος για το πώς μπορεί να διαχειριστεί ο μέσος άνθρωπος τη ζωή του και την καθημερινότητά του, έχοντας εξασφαλίσει ένα επαρκές εισόδημα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και ακόμα παραπάνω, όταν μάλιστα ένα σημαντικό μέρος του πλούτου μιας χώρας θα παράγεται με μη-φυσικά μέσα, χάρη στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτόνομων μέσων.
Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ανησυχούμε για τίποτα από όλα αυτά. Ματιά στο μέλλον για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, δε ρίχνουμε. Δεν συνεργαζόμαστε με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εγχώριες και μη, παρά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς φιλοξενίας δεδομένων.
Οι στρατιές των ανέργων που θα δημιουργηθούν από την αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα στην άυλη παροχή υπηρεσιών, η διαρκής χρήση των έξυπνων και αυτόνομων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως πιστεύουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, δε θα επηρεάσουν τη χώρα μας.
Αντί οι εκάστοτε κυβερνήσεις να συνεργάζονται στενά με το σύνολο των ιδιωτών για την ομαλή μετάβαση στην έξυπνη εποχή, στην εποχή της χρήσης των αυτόματων και αυτόνομων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, η κάθε κυβέρνηση συναλλάσσεται μόνο με τους φιλικά προσκείμενους προς αυτήν επιχειρηματίες.
Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις του μέλλοντος, οι επιχειρηματίες της Ελλάδος προσπαθούν να επωφεληθούν ατομικά, μέσω προσκόλλησης στο εκάστοτε κυβερνητικό άρμα, αρνούμενοι να αποδεχθούν και αυτοί την πραγματικότητα που υποδεικνύει ότι μόνο οι επιχειρηματικές συνεργασίες θα τους ωφελήσουν και όχι η αυτόνομη πορεία ή η προσκόλληση στο εκάστοτε κυβερνητικό άρμα.
Το παγκόσμιο επιχειρείν αποδεικνύει ότι η οικουμενικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους είναι μονόδρομος.
Η ιστορία το έχει αποδείξει αυτό. Ή συνεργάζεσαι και συνεχίζεις να υπάρχεις και να υφίστασαι ή απορροφάσαι, κλείνεις και περνάς στην μνήμη της ιστορίας.
Ομοίως και οι κυβερνήσεις της Ελλάδος πρέπει να είναι οικουμενικές ή έστω κυβερνήσεις της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας. Ο πολιτικός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι δεδομένο πως θα συμβεί, είτε οικειοθελώς ή όχι.
Η άρνηση μετάβασης του πολιτικού κόσμου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, όπου κυρίαρχοι θα είναι οι θεσμοί και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, μόνο προβλήματα προκαλεί στη χώρα.
Που τελικά και η ίδια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ίδιο δίλημμα: ή θα συνεργαστεί πλήρως και θα συνεχίσει να υφίσταται μέσα σε έναν συνασπισμό – ομοσπονδία κρατών που θα σέβονται το ένα το άλλο ή θα υποκύψει στην ακροδεξιά και στην ακροαριστερά και στις τάσεις για αποχώρηση της Ελλάδας από όλα τα διεθνή fora, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στη χώρα και εν τέλει την απορρόφηση της από άλλη δύναμη και την τελική της εξαφάνιση.
Η οικουμενικότητα και η συνεργασία έχει εφαρμογή και στη διακυβέρνηση της Ελλάδας αλλά και στις διεθνείς σχέσεις. Η επιλογή είναι του λαού, που πρέπει να ζητήσει, μέσω της ψήφου του, τη συνεργασία των αγνών πολιτικών δυνάμεων και τη στροφή προς τον κεντρώο χώρο και την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.
Ο λαός έχει στα χέρια του το πιο ισχυρό όπλο. Την ψήφο του. Μαζί με την ψήφο του, πρέπει να ζητά όχι εξυπηρετήσεις αλλά πράξεις. Να ζητά από τους εκπροσώπους του και τους κυβερνώντες του να συνεργάζονται και όχι να αλληλοεξοντώνονται.
Σε τελική ανάλυση, είμαστε μια μικρή χώρα, μόλις λίγο κάτω από 10.000.000 και με διαρκείς τάσεις μείωσης πληθυσμού.
Δεν έχουμε τα περιθώρια μαχών μεταξύ μας. Τα έχουμε εξαντλήσει.
Αυτό που δεν έχουμε εξαντλήσει είναι τα περιθώρια για συνεργασίες, ομόνοια και συνεννόηση, πάντα με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.
Καλή νέα χρονιά να έχουμε! Με υγεία και ειρήνη πάνω από όλα.
Βασίλης Λεβέντης.
Πρόεδρος ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.